We weten inmiddels allemaal dat een aantal dingen, de werking van de pil zouden saboteren. Denk aan antibiotica, diarree, vergeetachtigheid, maar ook een bepaalde fruitsoort. Huh? Ja, écht waar. Vanaf nu zal je twee of drie keer nadenken voordat je deze vrucht gaat eten…

Fruitsoort vrucht grapefruit de pil
Bron: Unsplash

Wat verstoort de werking van de pil?

De pil is nog steeds één van de meest gekozen anticonceptiemiddelen om ongewenste zwangerschap te voorkomen en de werking daarvan is voor 99 procent betrouwbaar. Maar de pil is natuurlijk niet magisch, dat weten we zelf ook. Er zijn namelijk een aantal dingen uit het dagelijks leven die de werking kunnen verstoren.

Denk aan diarree, braken en vergeetachtigheid. Maar er is zo veel meer. Nu blijkt er namelijk ook een ander iets te zijn, wat de werking van de pil kan saboteren, namelijk een fruitsoort. Huh?

Deze vrucht wil je niet meer eten

Slik je de pil? Dan wil je na het lezen van dit artikel, deze fruitsoort niet meer eten of drinken. We hebben het over grapefruit. Grapefruit zou de CYP3A-levels in je lichaam verlagen, zo blijkt uit onderzoek van het Center for Education and Research on Therapeutics. Hoe lager de waarde van dit enzym is, hoe slechter de pil wordt opgenomen in je lijf.

Ook sinaasappels en limoenen hebben dit effect. Maar niet getreurd, dat betekent niet dat je dit niet meer mag eten. Volgens wetenschappers mag je het nog wel blijven eten, zolang je maar niet een heel netje sinaasappels, grapefruits of limoenen naar binnen werkt.