schermafbeelding 2018 09 27 om 121823

Last van menstruatie kramp? Dit kun je er tegen doen!

Body & Mind28 sep 2018, 15:39 doorKathy
Wat is een vrouw zijn toch vermoeiend af en toe. Menstruatie: het liefst slaan we het elke maand liever over dan dat we er weer een week lang last van hebben. Maar als het dan zover is kunnen we niks anders doen dan ermee dealen. Ongesteld zijn hoort erbij, maar de pijn die ermee gepaard gaat kan erg vervelend zijn. En helaas, bij veel vrouwen komen klachten als vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn iedere maand weer terug. Wat je er aan kunt doen? Wij hebben een aantal tips voor je op een tijdje gezet.
schermafbeelding 2018 09 27 om 121823

Rust en ontspanning

Stress veroorzaakt meer klachten tijdens de menstruatie. Rust en ontspanning kan menstruatiepijn verlichten. Maak bijvoorbeeld een heerlijke lange wandeling door het bos, of doe aan yoga. Het belangrijkst is dat je moet relaxen, hierdoor zullen de klachten een stuk minder zijn.

Warme kruik

Heb je enorme krampen en buikpijn? Een warme kruik helpt de menstruatiepijn te verlichten. Doe lauwwarm water in je kruik en leg die op je buik of onderrug. Dit helpt gigantisch als je veel last van krampen hebt. Bedenk wel dat dit de ideale oplossing is als je thuis bent. Als je overdag dingen aan het doen bent heb je wellicht niet altijd een kruik bij je. ;')

Beweeg

Als je last van menstruatiepijn hebt, ben je snel geneigd om stil te zitten en zo min mogelijk te bewegen. Dit moet je eigenlijk dus juist niet doen. Veel vrouwen zouden het liefst met een zak chips op de bank ploffen en televisie gaan kijken. Dit werkt meestal juist averechts. Het beste wat je kunt doen is bewegen en zelfs gaan sporten. Probeer of dit ook voor jou het geval is.

Onderrug masseren

Naast die vervelende buik- en hoofdpijn zijn er ook genoeg vrouwen die last hebben van pijn in de onderrug. Door je rug afwisselend hol en bol te maken, kan de pijn enigszins afnemen. Helpt dit niet? Laat dan je onderrug masseren. De wrijving die ontstaat bij je spieren zal deze doen ontspannen en kan de pijn afnemen.

Orgasme

Je zult er misschien niet direct aan denken en misschien ook absoluut geen zin in hebben. Maar toch zijn er veel vrouwen juist meer opgewonden als ze hun periode hebben. Daarnaast helpt het krijgen van een orgasme tegen de pijn, doordat het de spieren ontspant. Je zou zeker een poging kunnen wagen?

Eet genoeg vezels

Net voor en tijdens je menstruatie maakt je lichaam meer van het hormoon progesteron aan. Door dit hormoon gaan je darmen trager werken en kun je last krijgen van obstipatie (last van opstoppingen). Deze verstopte darmen kunnen ook zorgen voor buikpijn, dus drink veel water en eet vezelrijk.

Kamillethee

Door de toename van het hormoon progesteron, kan de baarmoeder samentrekken zodat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Dit proces zorgt ook voor pijnlijke krampen voorafgaand aan of tijdens de menstruatie. Herkenbaar? Neem dan een lekker kopje thee. Kamille, citroenmelisse, marjolein en venkel staan stuk voor stuk bekend als rustgevende kruiden. Hierdoor zouden je krampjes moeten verminderen.

Voor het slapengaan

Heb je als je in bed ligt voor het slapen nog steeds last van hevige krampen? Wat dan ook heel goed werkt is een mok met warme melk en nootmuskaat. Klinkt goed hé? Dit is het ook! Niet alleen smaakt het heerlijk, maar het zorgt het ook nog eens voor dat het verzachtend werkt bij menstruatiepijn.

Warm bad

Wat het ook altijd heel goed doet is het nemen van een heerlijk warm bad. Wil je het écht helemaal goed doen? Plaats een paar kaarsjes en een rustgevend muziekje. Het warme water kalmeert als je pijn hebt en het is een goede manier om je spieren te ontspannen.