Wakker worden doen we toch het liefst met een koffietje. De cafeïne zorgt er immers voor dat we een lekkere oppepper krijgen voor de dag start, toch? Dat blijkt helaas niet altijd zo te zijn. Je kunt namelijk juist moe worden van cafeïne. Wij leggen je uit hoe dit zit.
Bron: Keeping up with the Kardashians
Zó werkt cafeïne
Voordat we kunnen uitleggen hoe je moe kunt worden van cafeïne, is het belangrijk dat je begrijpt hoe cafeïne ervoor zorgt dat we ons een beetje wakker voelen. Cafeïne heeft namelijk grote invloed op de signalen die je hersenen versturen. Zodra je iets drinkt waar cafeïne in zit, blokt dit de signalen die je hersenen versturen. Een signaal kan zijn dat je je moe voelt. Met het blokkerende effect van cafeïne voel je die moeheid juist niet.
Moe worden van cafeïne
Maar wanneer word je dan moe van cafeïne? Zodra de cafeïne begint uit te werken, kun je een bepaalde crash ervaren. Daar waar je je eerder juist opgewekt en wakker voelde, slaat dit ineens om. Zo kun je dus moe worden van cafeïne.
Er zijn ook mensen die de staat van opgewekt en wakker zijn overslaan. Dit heeft eigenlijk te maken met een soort verslaving. Zodra je lichaam meer gewend raakt aan cafeïne heeft het steeds meer nodig om het opgewekte gevoel weer te ervaren. Op die manier slaat je lichaam het opgewekte stadium over en gaat het meteen over in het vermoeide stadium.
Genetisch bepaald
Toch is een deel van je reactie op cafeïne ook genetisch bepaald. Mensen met een langzame stofwisseling hebben namelijk langer plezier van het effect van cafeïne dan mensen met een snelle stofwisseling. Een snelle stofwisseling betekent dan dus automatisch ook een snellere crash! Mensen met een snelle stofwisseling zullen dan ook sneller weer moe worden van cafeïne.