Het is geen nieuws waar je je dag mee wilt beginnen, maar soms is het nodig om stil te staan bij de cijfers. Uit een nieuw onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat het aantal jongvolwassenen dat kanker krijgt, flink is toegenomen. Wat vooral opvalt: binnen de groep van 18 tot 39 jaar zijn het vooral vrouwen die worden getroffen.
Van 3100 naar 4200 diagnoses
Waar in 1989 nog ongeveer 3100 jongvolwassenen in Nederland
de diagnose kanker kregen, lag dat aantal in 2024 op bijna 4200. En dat terwijl de groep jongvolwassenen juist kleiner is geworden in de afgelopen decennia. Deze stijgende lijn zie je overigens niet alleen in Nederland: ook in andere westerse landen worden vergelijkbare trends waargenomen.
Vrouwen vaker getroffen dan mannen
Voor het eerst bracht IKNL cijfers naar buiten over het verschil tussen mannen en vrouwen binnen deze leeftijdscategorie. En die cijfers liegen er niet om: jonge vrouwen krijgen maar liefst 1,5 keer vaker te maken met kanker dan mannen van dezelfde leeftijd. Dat is opvallend, want over de hele bevolking heen komt kanker juist vaker voor bij mannen.
Volgens onderzoeker Henrike Karim-Kos ligt dit verschil vooral aan het type kanker dat zich op jonge leeftijd manifesteert. Borstkanker, bijvoorbeeld, komt relatief vaak voor bij jonge vrouwen. Bij mannen is prostaatkanker de meest voorkomende vorm, maar die treedt meestal pas op latere leeftijd op.
Wat is de oorzaak?
De toename lijkt deels te verklaren door veranderingen in leefstijl. “We bewegen minder, eten meer
bewerkt voedsel en ervaren meer stress,” vertelt Karim-Kos aan RTL Nieuws. Factoren die allemaal kunnen bijdragen aan een verhoogd risico op kanker. En hoewel er nog veel onduidelijk is, wijzen steeds meer onderzoeken in dezelfde richting: leefstijl speelt een grotere rol dan we misschien willen toegeven.
Ook bij mannen zorgwekkende stijging
Hoewel jonge vrouwen nu vaker worden getroffen, is er bij mannen ook reden tot zorg. Het aantal gevallen van zaadbalkanker is in 35 jaar meer dan verdubbeld: van 241 diagnoses in 1989 naar 574 in 2024. Opvallend is wel dat deze stijging vooral te zien is bij mannen van 30 jaar en ouder. Onder twintigers lijkt het aantal juist te stagneren of zelfs licht te dalen.
Wat kunnen we hiermee?
Hoewel dit soort cijfers je misschien een machteloos gevoel kunnen geven, is bewustwording een belangrijke eerste stap. Vroege signalen herkennen, klachten serieus nemen en vaker kiezen voor gezonde keuzes in je dagelijks leven kunnen écht een verschil maken. En laten we eerlijk zijn: we mogen best wat liever zijn voor onszelf én voor ons lichaam.