ultra bewerkte voeding ongezond

Gezond eten? Niet met deze zogenaamd gezonde ultrabewerkte voeding

Food & Drinks03 mei , 10:00 doorRomy Nouwen
Wil je graag gezond eten? Dan is het belangrijk dat je ook een stuk minder bewerkte voeding binnenkrijgt. Dit kan namelijk best wel ongezond zijn. Maar wist je dat veel voeding ontzettend bewerkt is? En vaak is het ook een grote verrassing dat een product ultrabewerkt is. Wij vertellen je hier meer over.

Waarom is bewerkte voeding ongezond? 

We weten het allemaal, maar toch doen we er vaak niks mee. Het eten van bewerkte voeding is nou eenmaal niet zo heel goed voor ons. Het bevat vaak veel toegevoegde suikers, ongezonde vetten, zout en kunstmatige stoffen. Dat is helaas niet wat ons lichaam goed kan gebruiken om te functioneren.
Tijdens het bewerken van voeding gaan vaak de belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen verloren. Dat is dus een gemiste kans, want deze heeft je lichaam eigenlijk wel heel hard nodig. Tegelijkertijd worden er ook ingrediënten aan toegevoegd die minder goed kunnen zijn voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan transvetten of conserveringsmiddelen, die ontstekingen kunnen bevorderen of het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen.
Verder zorgt bewerkte voeding vaak ook voor snelle pieken in je bloedsuikerspiegel, waar je op de korte- én lange termijn last van kunt hebben. Helaas zijn bewerkte voedingsmiddelen vaak heel lekker, waardoor ze ook nog eens verslavend zijn. Hierdoor blijf je (ongemerkt) eten – vaak meer dan goed voor je is. Dit kan dan weer zorgen voor overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Kortom: veel bewerkte voeding in je eetpatroon is eigenlijk onverstandig. Het kan best wel veel impact hebben op je lichaam en gezondheid. De beste keuze is altijd een natuurlijk, onbewerkt én gevarieerd dieet.

Lijkt gezond, maar is het niet

We weten allemaal wel dat bijvoorbeeld fastfood heel bewerkt en ongezond is. Daar eten we dan ook liever niet te veel van, en we houden daar rekening mee. Maar wist je dat er ook heel veel voedingsmiddelen zijn die op het eerste gezicht heel gezond lijken, maar dat eigenlijk helemaal niet zijn. Sommige producten zijn veel meer bewerkt dan je denkt.
Heb je bijvoorbeeld wel eens zo'n kant-en-klare smoothie gehaald bij de supermarkt? Dan dacht jij waarschijnlijk dat je goed bezig was. Maarre, we hebben slecht nieuws voor je. Zo'n smoothie is lang niet altijd zo gezond als hij lijkt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor al die gezonde repen of eiwitrepen, die jij als tussendoortje erbij pakt als je een beetje trek hebt. Deze zijn vaak ook ultrabewerkt, en dus niet per se een gezonde keuze. En 's ochtends lekker ontbijten met yoghurt, fruit en muesli of granola? Slecht idee, want ook dat is vaak heel bewerkt.

Zó controleer je of iets bewerkt is

Soms kan het dus lijken alsof je gezond bezig bent, maar is dat in de praktijk helemaal niet zo. En dat is balen, want dan ben je net zo goed bezig om het gezond te houden voor jezelf! Wij begrijpen heel goed dat dit ontzettend frustrerend kan zijn als je graag gezond wil eten. Maar hoe pak je dit dan aan?
Eigenlijk is het heel simpel. In de supermarkt moet je goed opletten wat allemaal in je mandje of winkelwagen gooit. Dáár begint de oplossing namelijk! Als je iets wil kopen, is het belangrijk dat je eerst goed op de ingrediëntenlijst kijkt wat er allemaal in zit. Als die lijst ontzettend lang is, is dat vaak geen goed teken. En is de lijst ook nog eens gevuld met allerlei dingen die je niet kent? Dan kun je het product beter laten liggen in de schappen en kiezen voor een beter alternatief.