Naar bed gaan, nadat jij en je partner een hevig meningsverschil of kleine ruzie hebben gehad: een nachtmerrie die waargebeurd. Het is ongezellig, niet nodig en ook nog slecht voor de mentale gezondheid en nachtrust. Enne, daar is de wetenschap het helemaal mee eens.
Het is weer zo ver: jij en je partner krijgen een discussie, wat langzamerhand uitloopt tot een ruzie . Je wil nooit in zulke situaties terechtkomen met je liefje, maar voor het slapengaan al helemaal niet. Het is verschrikkelijk én helemaal niet leuk. Wonen jullie samen, dan moeten jullie de ruggen naar elkaar toe draaien en alsnog samen in een bed slapen. Tja, zeg je slaaplekker of niet? En de ochtend er op dan? Moet je dan een ochtendkus geven of ga je meteen het bed uit en blijven jullie nog boos op elkaar? Zo veel om over na te denken, maar tegelijkertijd zó onnodig! En wat dacht je voor de stelletjes die nog niet samen wonen, degene die apart van elkaar slapen? Ineens reageert je partner niet meer op je berichtjes, tot de ochtend er op. Wat moet je wel niet denken? Wie gaat als eerste weer een appje sturen? Bah!
Geen enkel stel vindt het leuk om voor het slapen gaan, nog ruzie te krijgen. Maar op de een of de andere manier, doet de meerderheid van ons het wel. Waarom? Wanneer je emoties namelijk de baas worden, verberg je vaak je hoofd in het kussen en besluit de situatie de volgende dag weer op te pakken. Alsof een nachtje slapen, ineens alles oplost? Het is dus onnodig, ongezellig én ook nog eens slecht voor je. Enne, daar zijn onderzoekers het mee eens.
Jullie meningsverschil of ruzie niet uitpraten voor het slapengaan , is slecht voor jullie mentale gezondheid. Althans, als we wetenschappers mogen geloven. Volgens een onderzoek gepubliceerd in Nature Communications, blijkt dat negatieve emotionele herinneringen moeilijker te veranderen zijn na een nacht slapen, waardoor de herinneringen zodanig moeilijker los te laten zijn. Dus: tijdens het slapen, zijn je hersenen druk bezig met de manier waarop deze herinneringen worden opgeslagen, waardoor ze uiteindelijk moeilijker te onderdrukken zijn. Het onderzoek toonde uiteindelijk dat het onderdrukken van herinneringen, een stuk makkelijker ging na het ontvangen van nieuwe informatie, dan een nachtje er over te gaan slapen. Daarnaast onthulden de hersenscans iets schokkenders, namelijk dat deze herinneringen, zich verspreiden over de hersenschors, wat het moeilijker maakt om ze te vergeten.
Kortom: boos gaan slapen, tast je herinneringen zo aan, dat het permanent in je hersenen blijft. Maar wanneer je conflicten dus voor het slapen gaan uitpraat, slaat je hersenen het op dat moment op als iets goeds. De volgende keer dat jij en je partner dus de rug naar elkaar willen toekeren, denk even na en praat het even goed. Beter voor je hersenen en daarnaast geeft het je gewoon een fijner gevoel. Blijf liefdevol naar elkaar!