Mentale gezondheid is heel belangrijk om goed in je vel te zitten. Helaas struggelen heel veel jonge mensen hier tegenwoordig enorm mee. Onderzoek heeft uitgewezen dat meer jonge mensen steeds vaker last krijgen van een burn-out. Enne, jonge vrouwen spannen de kroon.
Dat we met zijn allen mentaal wat minder lekker in ons vel zitten, is geen nieuws. We horen om ons heen steeds vaker verhalen van mensen waarmee het even niet zo goed gaat. Nu blijkt dat de cijfers er ook niet meer om liegen. Er is onderzoek gedaan naar de situatie, en er is gebleken dat het aantal burn-outs de afgelopen vijf á tien jaar enorm is gestegen. En opvallend: het zijn steeds meer jonge vrouwen.
Het onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau TNO én het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) laat zien dat er een zorgwekkende ontwikkeling plaatsvindt. Zowel jonge mannen als jonge vrouwen tussen de 18 en 34 jaar hebben vaker te kampen met burn-outklachten. In de afgelopen vier jaar steeg het percentage vrouwen dat te maken heeft met klachten van 25 naar 29 procent. Ook bij jonge mannen is er een stijging te zien. Daar steeg het percentage in zeven jaar tijd van 13 procent naar 23 procent.
Niet alleen de enquêtes hebben uitgewezen dat er meer speelt. Ook aan het ziekteverzuim is te zien dat er wat aan de hand is. Steeds meer mensen vallen uit door psychische klachten en kunnen daardoor voor langere tijd niet werken.
Heel gek is het niet dat steeds meer jonge mensen te kampen hebben met burn-outklachten. De prestatie- én werkdruk liggen anno 2024 ontzettend hoog. We hebben het idee dat we constant 'aan' moeten staan en dat we altijd bereikbaar moeten zijn. Geen detail mag gemist worden, en we worden geleefd. Platformen op sociale media dragen hierin ook een steentje bij. De persoonlijke druk is daardoor ook nog eens aanwezig. We hebben eigenlijk altijd het idee dat we ons moeten bewijzen tegenover iedereen die we kennen. Enne, dat begint nu zijn tol te eisen.
Dat het tijd is voor verandering hoeven we je dus niet uit te leggen. Uiteindelijk willen we allemaal dat we happy zijn met de situatie waar we in zitten. Toch hebben we nog een lange weg te gaan en kunnen veel werkgevers nog een hoop dingen in positieve zin veranderd. Maar, uiteindelijk begint het ook een beetje bij jezelf. Als jij jezelf een handje wil helpen, zal je je kwetsbaar moeten opstellen. Dat betekent dat je je gevoelens niet langer moet opkroppen, maar dat je het bespreekbaar moet maken. Juist op de werkvloer. Doordat je erover blijft praten, kunnen problemen waar jij tegenaan loopt aangepakt worden. Daarmee kan je die burn-out misschien wel voorkomen.