fem fem 71 1

Rijstwater in je skincare routine: dit is alles wat je moet weten

Body & Mind12 nov 2023, 15:05 doorAurora Ferrari
Bij het scrollen op TikTok heb je het vast wel eens voorbij zien komen: rijstwater. Mensen zweren op dit natuurlijke product en vertellen dat je huid er niet alleen van gaat glanzen, maar ook je haren er meer van gaan stralen. Maarre, is dat écht zo? Wat doet rijstwater en wat is het precies?
fem fem 71 1

Rijstwater op de huid

Hoewel het erop lijkt dat rijstwater nog maar kort geleden in de tijdgeest is terechtgekomen, is het in Aziatische culturen al honderden jaren populair in de huidverzorging . Maar wat is het nu eigenlijk? Het is heel simpel, rijstwater is – zoals de naam al doet vermoeden – simpelweg het water dat overblijft na het koken van rijst. Wetenschappers zeggen dat het rijstwater bommetjevol antioxidanten, mineralen, vitamine B, E én PITERA zit, wat het verouderingsproces tegengaat. Het resultaat? Een zachte en effen huid.
Hoewel dit huidverzorgingsingrediënt gemakkelijk zelf te maken is, kun je ook huidverzorgingsproducten kopen die rijstwater bevatten, zoals een rijstwater- of rijstmelktoner. Maar waarom zou je dat doen, wanneer je geld kan besparen door dat thuis te doen? Think smart!

Voordelen en nadelen

Dat rijstwater veel voordelen heeft, is inmiddels overal te vinden op het internet. Zo zou het een goede bescherming zijn tegen zonnestralen, het zou antiverouderingseigenschappen hebben en het is een uitstekende hydratatie. Klinkt allemaal als een droom, maar wat zijn dan de nadelen? Gelukkig zijn ze helemaal niet zo erg. De kans is natuurlijk wel aanwezig dat je allergisch bent voor rijst en dat je huid daar dus als het ware slecht op gaat reageren. Maar ook als je een zeer vochtarme of droge huid hebt, is rijstwater misschien niet de beste keuze, omdat het uitdrogende effecten kan hebben.

Hoe te gebruiken

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van al deze positieve aspecten, je rijstwater per direct in je skincare routine wil toevoegen. Sterker nog, het water is al aan het koken. Maarre, even zonder gekkigheid: rijstwater is oprecht heel eenvoudig te gebruiken en toe te voegen aan je skincare routine – net als deze niet aesthetic producten die écht niet in je routine mogen ontbreken.
Rijstwater heeft als toner de meeste voordelen voor de huid. Gebruik het daarom één of twee keer per dag na het reinigen. Om eventuele uitdrogende effecten tegen te gaan en je huid gehydrateerd te houden, is het een goed idee om daarna een serum en een crème aan te brengen. Waar wacht je nog op? Rijstwater is de nieuwe toekomst en zullen we zonder twijfel meenemen in 2024.