geweld tegen vrouwen

Shocking: uit onderzoek blijkt dat er te weinig aandacht is voor vrouwenkwaaltjes

Body & Mind13 mrt , 15:00 doorRomy Nouwen

Eigenlijk iedere vrouw heeft wel eens last van een kwaaltje. En dan hebben we het over van die typische kwaaltjes die echt alleen vrouwen krijgen. Ondanks dat het zo vaak voorkomt, is er maar heel weinig bekend over aandoeningen en ziekten waar vrouwen mee te maken krijgen. Er is namelijk structureel te weinig aandacht voor vrouwenkwaaltjes.

Minder geld naar onderzoeken vrouwelijk lichaam

Er gaat dus structureel al jaren veel minder geld naar onderzoek voor vrouwenkwaaltjes. Denk bijvoorbeeld aan menstruatieproblemen, hevige bloedingen, urineverlies, hormonale problemen en nog veel meer. En dat terwijl zo ontzettend veel vrouwen hiermee te maken krijgen en hier heel ziek van kunnen orden. Daarom pleiten steeds meer vrouwelijke artsen voor meer geld en onderzoek naar vrouwenziektes.

Vrouwenkwalen worden vaak weggezet als dingen er gewoon een beetje bijhoren. Daardoor worden vrouwen vaak niet meteen serieus genomen wanneer ze aankloppen bij de huisarts. Er worden bijvoorbeeld verkeerde diagnoses gesteld óf vrouwen belanden onterecht bij een verkeerde arts of psychiater.

Hoogleraar en Gynaecoloog Judith Huirne vertelt aan het Algemeen Dagblad (AD) dat er jaarlijks 53 miljard euro naar zorgbehandelingen gaat. In de top 10 van waar het meeste geld naar toe gaat, staan geen vrouwspecifieke aandoeningen. En dat terwijl er heel veel vrouwen last hebben van die vrouwspecifieke aandoeningen. Zo heeft bijvoorbeeld 40 procent van de vrouwen last van vleesbomen en heeft 20 tot 25 procent van de vrouwen adenomyose of endometriose. En dan hebben ook nog eens 30 tot 40 procent van de vrouwen last van hevige klachten in de overgang.

Waarom krijgen vrouwenkwaaltjes minder aandacht? 

Dat vrouwenkwaaltjes minder aandacht en geld krijgen, is natuurlijk helemaal geen goed teken. Maar er is wel een reden voor. De kwaaltjes worden namelijk niet gezien als serieuze problemen. Daarnaast zien veel mensen de ernst van de situatie niet. Dat er bijvoorbeeld een behoorlijke impact op de maatschappij als gevolg is, wordt niet erkend. En dat terwijl er ook een behoorlijk ziekteverzuim is, wat de maatschappij ontzettend veel geld kost. Daarom krijgt deze zorg geen prioriteit, en gaat het geld en de aandacht naar andere onderzoeken.

Goede ontwikkelingen

Toch is er niet alleen negatief nieuws. De afgelopen jaren zijn er namelijk ook echt wel goede ontwikkelingen op het gebied van vrouwenzorg. Zo'n tien jaar geleden werd er niets anders gedaan dan symptoombestrijding. Inmiddels, ruim tien jaar later, wordt er vaak meer gedaan om het probleem te verhelpen. Vaak wordt nu de oorzaak aangepakt als een vrouw aanklopt met haar klachten. Verder is er ook meer informatie beschikbaar, en proberen doktoren ervoor te zorgen dat vrouwen zich veilig genoeg voelen om hun kwaaltjes aan te kaarten.

Werk aan de winkel

Maar goed, er is nog steeds echt wel werk aan de winkel. Er gaat dus nog steeds structureel te weinig geld naar onderzoeken die vrouwenkwaaltjes in de toekomst kunnen verminderen of verhelpen. En dat terwijl zo veel vrouwen er last van krijgen in hun leven! Tijd voor verandering, als je het ons vraagt.