schermafbeelding 2023 03 10 om 132720

Zo 'hack' je je hormonen en zit je lekkerder in je vel

Body & Mind09 mrt 2023, 13:30 doorAnne Dijkstra
In je lichaam komen meer dan 50 soorten hormonen voor. Deze worden gemaakt in hormoonklieren die vervolgens de hormonen afgeven aan je bloed. Hormonen geven je lichaam een bepaalde boodschap of opdracht. Zo hebben ze bijvoorbeeld veel invloed op je gemoedstoestand. Als je weet hoe dat in elkaar zit 'hack' jij zo je eigen hormonen en voel je je een stuk fijner!
schermafbeelding 2023 03 10 om 132720

Happy hormones

Er zijn een aantal hormonen die bekend staan alshappy hormones. Deze hormonen stimuleren positieve gevoelens en dus een goed humeur. Wij hebben deze verschillende gelukshormonen even voor jullie op een rijtje gezet, zodat jij straks precies weet welk hormoon wat met jouw lichaam doet.

Dopamine

Heeft alles te maken met het beloningssysteem van je hersenen. Een fijn gevoel, je leervermogen en geheugen hebben allemaal te maken met dopamine.

Serotonine

Serotonine reguleert je gemoedstoestand. Ook heeft het invloed op dingen zoals je slaap, een gezonde eetlust en je spijsvertering.

Oxytocine

Dit hormoon staat ook wel bekend als het liefdes en knuffelhormoon. Heel erg belangrijk dus voor gevoelens van vertrouwen, empathie en connecties met andere mensen.

Endorfine

Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die je lichaam zelf aanmaakt op momenten van pijn of stress.

Zo 'hack' je je hormonen

Wil je de gelukshormonen eenboostgeven? Dan hebben wij een aantal 'hormoonhacks' waarmee je lekkerder in je vel gaat zitten.

Ga lekker naar buiten

Naast meer vitamine D binnen te krijgen, heeft zonlicht ook een positief effect op de hoeveelheid serotonine en endorfine in je lichaam. Zorg er dus voor dat je die zonnestraaltjes kan pakken wanneer ze er zijn en je genoeg tijd buiten doorbrengt. Maak bijvoorbeeld in je lunchpauze even een wandeling, daar zijn wij hier op de redactie ook fan van.

Genoeg bewegen

Met een wandeling in de middag ben je dus al lekker bezig, maar door te sporten kan je ook je hormonen 'hacken'. Bewegen zorgt voor de aanmaak van endorfine, en als je dit lang genoeg volhoud, maak je ook nog eens meer dopamine en serotonine aan. Zo heb je niet alleen een gezond lichaam, maar ook nog een gezondemind.

Mediteren

Door te mediteren kan je gezondheid en welzijn heel erg vooruit gaan. Het werkt bijvoorbeeld goed als je lastig in slaap komt of als je heel veel stress hebt. Maar ook diehappy hormones kunnen er door beïnvloed worden. Tijdens je meditatie maak je namelijk meer dopamine aan en kan je ook een endorfineboostkrijgen.

Een romantische avond

Wat is nou een betere manier om oxytocine, of ook wel het liefdeshormoon, te stimuleren? Maak er een romantische avond van met jelover, of ga juist op date en ontmoet een nieuw iemand. Prettige aanrakingen geven je hersenen een seintje om flink wat oxytocine in het bloed te pompen. Een gebrek aan oxytocine laat zien dat je wel weer toe bent aan wat vuurwerk tussen de lakens.

Lachen is gezond

Het is super makkelijk en toch kan je er zo je hormonen mee 'hacken'. Door vaker te lachen kan je je lekkerder in je vel voelen en voel je minder angst en stress. Dit komt door eenboost van dopamine en endorfine. Lachen is dus echt gezond!