Slapen is heerlijk! Wij kunnen er geen genoeg van krijgen – net als lichaam en geest. Maar toch is het vaak geen prioriteit voor heel veel mensen. Daardoor slapen heel veel mensen veel te weinig. Maar wat zijn de gevolgen van minder dan 6 uur per nacht slapen? Wij leggen het je uit.
Waarom is voldoende slaap belangrijk?
Slaap is niet alleen luxe, maar ook een essentieel fundament voor je gezondheid. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich: spieren worden gerepareerd, je immuunsysteem krijgt een boost en je hormonen komen in balans. Je lichamelijke gezondheid krijgt er echt een boost van. Ook voor je
mentale gezondheid is slaap cruciaal. Je hersenen verwerken emoties en ervaringen van de dag terwijl je slaapt, waardoor je stress beter aankunt en je stemming stabieler blijft. Te weinig slaap vergroot de kans op angst, somberheid en zelfs een
burn-out. Met andere woorden: wie goed slaapt, staat sterker in het leven – fysiek én mentaal. Dat ene extra uurtje slaap is misschien wel het gezondste wat je vandaag voor jezelf kunt doen!
Wat heeft een volwassene gemiddeld nodig?
We weten het! Tussen je series, scrollsessies op Instagram, sporten én sociale verplichtingen door lijkt slapen soms gewoon een bijzaak. We kunnen wel belangrijkere dingen gebruiken. Maar je lijf denkt daar eigenlijk héél anders over. De meeste volwassenen hebben tussen de zeven en negen uur slaap per nacht nodig om een beetje normaal te functioneren – en niet drie keer achter elkaar je sleutels kwijtraken. Te weinig slaap maakt je niet alleen chagrijnig, maar verhoogt ook je kans op gezondheidsproblemen. Eigenlijk heb je dus gewoon een excuus om de
snooze-knop een paar keer extra in te drukken.
Minder dan zes uur slaap? Dit zijn de gevolgen
Slaap je toch minder? Dan heeft dat gevolgen. We onderschatten slaap vaak, maar het is écht de basis voor een gezond lijf en een helder hoofd. Wij zetten een paar gevolgen voor je op een rijtje.
Zwakker immuunsysteem
Tijdens je slaap maakt je lichaam stoffen aan zoals cytokinen, die je beschermen tegen virussen en bacteriën. Slaap je te weinig, dan produceer je daar dus automatisch minder van. Het gevolg? Je bent vatbaarder voor ziektes én het duurt langer om te herstellen van die ziektes.
Meer angst en stress
Slaap en
stress hebben onwijs veel met elkaar te maken. Als je slecht slaapt, is je brein sneller overprikkeld, waardoor je je angstiger en gestresst voelt. En andersom maakt angst het ook weer moeilijk om in slaap te vallen. Het resultaat? Je bevindt je constant in een staat van spanning en hebt minder veerkracht in stressvolle situaties.
Onregelmatige cyclus
Slaaptekort kan ook invloed hebben op je hormonen, zoals we net al zeiden. Zo stijgt je TSH (schildklierstimulerend hormoon) bij een gesprek aan slaap, wat je
menstruatiecyclus flink kan verstoren. Denk aan een onregelmatige menstruatie, geen eisprong of zelfs het uitblijven van je menstruatie als gevolg van te weinig slaap.
Aankomen in gewicht
Slaap beïnvloedt ook je hongerhormonen. Als je te weinig slaapt, daalt het verzadigingshormoon leptine en stijgt het hongerhormoon ghreline. Het gevolg is dat je meer eet dan je lichaam nodig heeft. Enne, dat kan dan natuurlijk weer leiden tot gewichtstoename.
Productiviteit gaat achteruit
Slaaptekort maakt je vergeetachtig, chaotisch én sneller afgeleid. Volgens onderzoek verliezen mensen die gemiddeld vijf uur per nacht slapen ruim twee dagen werk per jaar. En dat alleen maar omdat ze niet scherp genoeg zijn!