jezelf vergelijken met anderen

3 manieren om te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen

Misschien heb je het gezegde 'comparison is the thief is joy' weleens gehoord. En geloof ons, het is echt waar. Het zit in onze natuur om ons te vergelijken met anderen, en om daarop te baseren of we wel of niet knap, succesvol of whatever zijn. Jezelf vergelijken met anderen is niet alleen zonde van je energie, je vormt ook nog eens onrealistische standaarden voor jezelf. Als buitenstaander zie je alleen maar een klein stukje van iemand anders leven, dus jezelf vergelijken heeft simpelweg geen zin. Maar hoe stop je met jezelf te vergelijken met anderen? Dit zijn 3 tips van een cognitief wetenschapper.

Hoe stop je met jezelf te vergelijken met anderen?

Jezelf vergelijken met een ander levert eigenlijk nooit iets positiefs op. Grote kans dat jij je drained voelt wanneer je uren door Instagram aan het scrollen bent en ziet hoe "perfect" iedereens leven wel niet is. Zo stop je met jezelf te vergelijken met anderen:

#1 Focus op jezelf

Dit klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar daarom is het niet minder belangrijk. De enige persoon met wie je jezelf moet vergelijken is de persoon die je gister was. Stel: je vergelijkt je eigen carrière met die van een influencer op Instagram die bakken met geld binnen harkt, en je voelt je hierdoor niet succesvol. Stop met het focussen op deze influencer en focus je op je eigen pad. Misschien ben je nog niet helemaal waar je wil zijn, maar heb je het afgelopen jaar al grote stappen gemaakt. Stel je voor wat je in de komende jaren wel niet kunt bereiken. Vergelijk jouw eerste hoofdstuk daarom nooit met het zoveelste hoofdstuk van iemand anders.

#2 Gun anderen ook succes

Als je iemand anders jouw "droomleven" ziet leven, wees oprecht blij voor diegene. Merk je dat je snel jaloers wordt en dat je een lichte afkeer voelt naar deze persoon? Dan is het tijd om wat inner work te doen. Wat maakt het dat je jaloers bent? En welke stappen kun je zetten om ook deze doelen voor jezelf te bereiken?
Er zijn genoeg kansen op de hele wereld voor iedereen. Wanneer iemand anders succesvol is, betekent dit niet dat jij niet ook succesvol kunt zijn. Wees dus oprecht blij voor de ander. Als je een abundance mindset hebt en gelooft dat er genoeg is, zullen geluk en toeval sneller op je pad komen.

#3 Wees dankbaar

Eén van de redenen waarom we onszelf vergelijken is omdat we sociale wezen zijn - we zijn dus gewoon snel gefocust op de ander. Door je te richten op dankbaarheid verleg je de focus naar jezelf.
Het is lastig om je helemaal niet op een ander te focussen, omdat het simpelweg in onze natuur zit. Wat je wel kunt doen is je gevoelens veranderen door een lijstje te maken met dingen waar je dankbaar voor bent. Je zult snel merken dat je dankbaar bent voor de mensen om je heen, degene die je hebben geholpen en je loved ones. Dit herinnert je eraan dat er een hele hoop mensen zijn die juist bijdragen aan je succes! Onthoud dat anderen niet je competitie zijn.