Hoewel het woord ‘nee’ een van de meest simpele woord ooit is, blijft het lastig om het uit te spreken. Wij geven je 7 stappen om nee te zeggen zonder je schuldig te voelen.

Waarom is het moeilijk om ‘nee’ te zeggen?

We kennen het allemaal: we zijn de hele week druk geweest en smachten naar een avondje alleen op de bank. Even helemaal niks. Plotseling licht je telefoon op en zie je een berichtje van je beste vriendin. Ze vraagt je of je haar vanavond wilt helpen met verhuizen omdat haar vriend plotseling de griep heeft. Hoewel alles in je lichaam nee schreeuwt kan je hier niet aan toegeven. Ze zou het immers ook voor jou doen.

Psycholoog Vanessa Bohns toonde aan in 2016 dat mensen vaak toestemmen met dingen (die ze liever niet zouden doen) om het ongemak te vermijden wat het nee zeggen met zich meebrengt. We voelen ons oncomfortabel en ongemakkelijk wanneer we nee zeggen, en willen simpelweg conflict vermijden. We willen iemand anders niet van streek maken of teleurstellen.

Hoe vaak heb je ja tegen iets gezegd omdat je wilde dat anderen je aardig vinden? Dit geeft aan dat we onszelf een slecht mens vinden wanneer we doen wat juist voelt voor onszelf. Let that sink in. Kortom: we zeggen dat we dingen moeten doen, die we niet willen doen, om ons goed te voelen over onszelf.

7 stappen om nee te zeggen

We zouden ons niet slecht of schuldig moeten voelen wanneer we nee zeggen. Hier zijn 7 stappen om nee te zeggen zonder je schuldig te voelen.

#1 Energie check

Stel jezelf de volgende vraag: kan ik ja zeggen, erheen gaan, en heb ik vervolgens nog genoeg energie om te doen wat ik daadwerkelijk wilde doen? Het gaat er hier niet om of je genoeg tijd hebt, maar of je genoeg energie hebt. Je zou je niet schuldig moeten voelen wanneer je nee zegt. Er is namelijk een grote kans dat je je nog slechter voelt wanneer je ja zegt.

#2 Wees duidelijk

Zeg nooit nee zonder daadwerkelijk het woord te gebruiken. We verzinnen vaak smoesjes of zeggen dat we later op het verzoek terugkomen terwijl we allang weten dat we het absoluut niet willen. Hetgeen wat we zeggen en doen zou op één lijn moeten liggen, anders kan er frictie in ons hoofd ontstaan.

#3 Waarom zeg je nee

Het is moeilijk om nee te zeggen wanneer je niet weet wat je met de tijd, energie of ruimte gaat doen. Nagaan waarom je nee zegt helpt je om jezelf (en je behoeften) beter te begrijpen.

#4 Wanneer zeg je nee

Je wilt nee tegen iets zeggen als het tegen je waarden, prioriteiten en mentale gezondheid ingaat. Als het ja zeggen tegen een van deze factoren ingaat wil je dit niet doen.

#5 Bedankt de persoon

Bedank de persoon voor het aanbod of de uitnodiging. Blijf altijd dankbaar en spreek dit uit!

#6 Nee betekent niet nooit

Onthoud dat nee niet nooit of voor altijd betekent. Vaak wanneer we nee zeggen zijn we bang dat het voorgoed voorbij is of dat het nooit meer gaat gebeuren. Dit is niet waar! Nee betekent simpelweg niet nu, niet vandaag, niet deze maand, niet dit jaar.

#7 Je kan assertief én liefhebbend zijn

Je kunt aardig en nog steeds duidelijk zijn! Je hoeft niet te kiezen. Zeg bijvoorbeeld, “Hey dankjewel voor de uitnodiging. Ik ben onwijs dankbaar dat je aan me dacht, maar ik heb op dit moment niet de energie”. Mensen zullen je oprechtheid respecteren!

Lees ook: Met deze 3 verassende tips ben jij een stuk zelfverzekerder