telefoon

Waarom het beter zou zijn om onze telefoon buiten de slaapkamer te houden

Body & Mind16 nov , 17:00 doorLois Glas

Je ligt in bed, klaar om te slapen, maar in plaats daarvan blijf je nog even scrollen door je telefoon. Nog even de nieuwste Insta-posts checken, wat TikToks kijken, of nog even appen met je crush. En dan dringt het tot je door: is dat blauwe licht niet slecht voor mijn slaap?

De digitale wereld

Laten we eerlijk zijn: we kunnen ons geen dag meer voorstellen zonder onze telefoon. Van het checken van de nieuwste Insta-posts tot het scrollen door TikTok en het plannen van de dag in onze digitale agenda – het lijkt soms alsof onze telefoon gewoon vastgelijmd zit aan onze hand. We zeggen vaak dat we “even snel kijken,” maar voor we het weten, is er weer een uur voorbijgegaan met eindeloos swipen en klikken. En dat maakt het ’s avonds in bed lastig om dat ding weg te leggen. Want juist op het moment dat we zouden moeten ontspannen, zijn we vaak nog druk bezig met het scherm voor ons gezicht. We horen vaak dat het licht van onze telefoons ervoor zorgt dat we wakker blijven. Maar wist je dat het eigenlijk wat ingewikkelder ligt?

Volgens Stuart Peirson, professor circadiaanse neurowetenschappen aan de Universiteit van Oxford, draait het allemaal om meer dan alleen dat blauwe licht. Natuurlijk hebben korte golflengtes, zoals het licht van je telefoon, invloed op ons biologische ritme. Maar het gaat vooral om hoe fel dat scherm is en hoelang we er precies naar kijken. En heel eerlijk - als we echt willen ontspannen, zou het beter zijn om onze telefoon buiten de slaapkamer te houden. Science says: dit is waarom je die telefoon niet mee moet nemen naar het toilet.

Is het blauwe licht dan niet slecht voor je?

Een beetje, maar het hangt er vooral vanaf hoeveel en hoe fel licht je precies binnenkrijgt. Vergelijk het maar met daglicht: dat is duizend keer feller dan het gemiddelde telefoonscherm. Zelfs het licht in je woonkamer is meestal tien keer zo fel. Dus als je het grote licht uitdoet ’s avonds en je omgeving wat donkerder maakt, help je jezelf al om slaperiger te worden.

Het Harvard-onderzoek liet zien dat zelfs na vier uur blootstelling aan een fel e-reader-scherm het slaapritme, maar heel minimaal wordt beïnvloed. Zelfs na vier uur intens licht was de vertraging in slaap slechts tien minuten. Dus tenzij je urenlang naar een heel fel scherm kijkt én al slaapproblemen hebt, is het effect op je slaap waarschijnlijk niet enorm.

Wat houdt je dan echt wakker?

Het is vaak niet zozeer het licht, maar wat je aan het doen bent op je telefoon. Spanning door een spannende serie, het constant checken van nieuws of eindeloos door social media scrollen – dat zijn de dingen die je hersenen wakker houden. Die eindeloze prikkels geven je brein geen kans om te ontspannen, en dat kan je slaap verstoren.

Hoe kun je dan beter slapen?

Gelukkig hoef je niet meteen dure blauwlichtbrillen aan te schaffen. Zet je schermhelderheid wat lager, beperk je schermtijd in de avond en zet je notificaties uit. Laat je hersenen rusten zonder al te veel input en de kans is groot dat je makkelijker in slaap valt.

Dus de volgende keer dat je in bed ligt en toch weer naar je telefoon grijpt, probeer dan eens te bedenken of het echt nodig is. Bij FEM FEM zeggen we: jezelf rust gunnen is de beste self-care!