Als je de laatste periode veel junk hebt gegeten en je de gevolgen merkt van je ongezonde levensstijl is het Whole30 dieet misschien wel wat voor jou. Dit dieet, of programma, kun je het beste zien als een reset voor je lichaam en heeft niks te maken met gewichtsverlies. Dit is jouw beginners guide voor als je meer wilt weten over Whole30.
Wat is Whole30?
Het Whole30 dieet is bedacht door Melissa Urban en Dallas Hartwig (wie beide sportdiëtist zijn en auteur van het boek "The Whole30: The 30-Day Guide to Total Health and Food Freedom") in 2009. Je kunt Whole30 het beste zien als een reset voor je gezondheid, gewoonten en relatie met voeding. Tijdens Whole30 elimineer je voeding dat volgens de wetenschap en klinische ervaringen problematisch zijn op vier verschillende gebieden, namelijk cravings en gewoonten; bloedsuikerspiegel en hormonen; spijsvertering en immuunsysteem; en ontsteking.
Deze methode is populair omdat het zich richt op het eten van 'whole foods', oftewel: voeding die niet bewerkt wordt.
Wat zijn de voordelen van Whole30?
Melissa Urban legt uit wat er met je lichaam gebeurt als je 30 dagen lang "problematische" voeding vermijdt: je slaap, gemoedstoestand, focus, spijsvertering, pijn en sportprestaties zullen allemaal verbeteren. Daarnaast kan je ook nog eens minder last hebben van eczeem, migraine, astma en allergieën.
Aan het einde van Whole30, herintroduceer je voorzichtig de voedingsmiddelen waarvan je denkt dat jouw lichaam er niet fijn op reageert. Daarna vergelijk je hoe je je voelt: fysiek en mentaal.
Wat mag je eten tijdens Whole30?
Dus, je wil je lichaam resetten? De volgende dingen mag je eten tijdens Whole30:
- Alle soorten groenten en aardappelen
- Fruit als aardbeien, watermeloen, appels, sinaasappelen en bananen
- Zeevruchten als vis, oesters, garnalen en mosselen
- Onbewerkte vleessoorten als gehakt, kip en varken
- Noten en zaden
- Eieren
- Olijfolie en kokosolie
- Zwarte koffie
De volgende dingen mag je niet eten tijdens Whole30:
- Zuivel
- Granen als mais, tarwe en rijst
- Toegevoegde suiker
- Peulvruchten als kikkererwten, linzen en soja
- Alcohol
- Pasta
- Brood
- Bewerkte toevoegingen als carrageen, MSG en sulfiet
- Friet en chips