Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal abortussen blijft stijgen. Expertisecentrum seksualiteit heeft meer onderzoek gedaan naar de reden hierachter – en de resultaten zijn zorgwekkend. Er worden steeds minder anticonceptiemiddelen gebruikt. Hoe dat kan? Wij leggen het uit.
Aantal abortussen blijft stijgen
Vorige maand trad Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit, naar buiten met nieuwe onderzoeksresultaten. Het aantal abortussen is wederom gestegen, en het verminderd gebruik van
anticonceptie is daarvan een grote oorzaak. Steeds meer vrouwen worden ongepland zwanger en besluiten te
zwangerschap af te breken.
Hoewel het natuurlijk goed is dat abortus een mogelijkheid is voor vrouwen die hun zwangerschap willen afbreken, zijn de stijgende cijfers schrikbarend hoog. De reden achter de stijgingen is namelijk zorgwekkend, en geeft aan dat er dingen moeten veranderen.
Minder of zelfs geen anticonceptiemiddelen
Steeds minder vrouwen gebruiken anticonceptie. Uit het onderzoek kwam naar voren dat in 41% van de abortussen, geen voorbehoedsmiddelen werden gebruikt tijdens de daad. Daar zijn meerdere redenen voor. Om te beginnen is het gebruik van hormonale anticonceptie steeds minder populair. Veel vrouwen gebruiken het liever niet. In plaats daarvan gebruiken ze bijvoorbeeld een app of kalender om hun cyclus bij te houden. Hoewel je op deze manier best een eind kan komen, geeft het natuurlijk geen garanties. Daardoor ligt een ongewenste zwangerschap al snel op de loer.
Dat is niet de enige oorzaak. Zo denkt een groot gedeelte van de vrouwen dat de kans op zwangerschap klein is. Daarnaast zijn ook veel vrouwen niet bezig met hun vruchtbaarheid, waardoor een zwangerschap als een verrassing kan komen.
Er zijn verder ook vrouwen die wél anticonceptiemiddelen gebruiken en nog steeds zwanger raken. Dit komt doordat de anticonceptie bijvoorbeeld op een verkeerde manier gebruikt wordt of doordat de werking ervan
in gevaar komt door andere invloeden. Hierdoor vervalt de bescherming en ligt een zwangerschap ook op de loer.
Gebrek aan kennis
Al met al komt het neer op het volgende: er is een gebrek aan kennis over dit onderwerp. Veel vrouwen hebben niet genoeg kennis over hun eigen lichaam, de
hormonale cyclus en de verschillende mogelijke anticonceptiemiddelen. Daardoor zijn veel vrouwen niet in staat om een ongewenste zwangerschap tegen te gaan.
Dat probleem begint eigenlijk al op jonge leeftijd. We leren bijvoorbeeld op school alles over het menselijk lichaam, maar lang niet altijd en overal genoeg om je eigen lichaam en cyclus goed te begrijpen. Ook anticonceptie komt vaak niet heel uitgebreid naar voren in de lessen. Vaak ligt de focus bijvoorbeeld meer op het mannelijk lichaam, is de uitleg over de cyclus, eisprong en zwangerschap niet uitgebreid genoeg én komen niet alle mogelijke anticonceptiemiddelen aanbod. Hierdoor leren veel meisjes niet wat ze eigenlij moeten leren om ongewenste zwangerschap in de toekomst te voorkomen.
Verder is de kans ook groot dat je wel eens onjuiste kennis tot je genomen hebt. Met de komst van sociale media wordt er veel nepnieuws verspreidt, waardoor vrouwen soms negatief beïnvloed worden.