Racisme is nog steeds aan de gang in onze wereld. Door de moord op George Floyd, een zwarte ongewapende man, gepleegd door een witte politieagent is de wereld het zat. Dit is namelijk niet de eerste of laatste keer dat dit gebeurt. Mensen over heel de wereld strijden voor het stoppen van racisme en de privileges die witte mensen hebben. Het is belangrijk om te weten dat het niet alleen in Amerika gebeurt, maar overal om je heen.ย Het is tijd voor verandering, tijd voor gelijkheid.

boeken-racisme-gelijkheid-FEMFEM

Er zijn heel wat dingen die jij kunt doen om daar aan bij te dragen, zo zijn er ook in Nederland protesten en kun je op veel plekken geld doneren en petities tekenen. Naast dit is het ook belangrijk om jezelf in te lezen en je te verdiepen in deze ongelijkheid gebaseerd op huidskleur. Zo zijn er heel wat boeken die jou hierbij helpen.

Black Feminist Thought

In Black Feminist Thought neemt Patricia Hill Collins je mee op onderzoek naar de gedachten en ideeรซn van zwarte, feministische vrouwen. Hierin komen tal van sprekers aan het woord zoals Alice Walker, Audre Lorde en Angela Davis. ‘In spite of the double burden of racial and gender discrimination, African-American woman have developed a rich intellectual tradition that is not widely known.’ In het boek leer je dus een stuk meer over deze wijsheden die de vrouwen in hun leven hebben ontwikkeld.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Karima Annisa (@karimagroff) op

Why I’m no longer talking to white people about race

In dit boek geschreven doorย Reni Eddo-Lodge komen thema’s en analyses over wit privilege, feminisme en klasse aan bod. Het boekt verdiept zich naast een stuk geschiedenis in hoe racisme vandaag de dag nog voorkomt in onze (Europese) samenleving. Het boek laat zien hoe het leven van zwarte mensen beรฏnvloedt wordt door racisme, op gebied van onderwijs en werk. Bijvoorbeeld docenten die zwarte leerlingen voor hetzelfde werk een lagere beoordeling geven, of werkgevers die zwarte sollicitanten niet aannemen. Het boek is onderbouwd met statistieken en persoonlijke verhalen van verschillende mensen.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door BookDigits (@bookdigits) op

Me and White Supremacy

Witte privilege is nog steeds een bestaand iets. Dat blijkt uit ontzettend veel gevallen, klein of groot. In Me and White Supremacy leren witte lezers hoe zij deze privileges herkennen, ze te stoppen en hoe zij actie kunnen ondernemen om mensen van kleur te steunen in gelijkheid. In het boek vind je verhalen van mensen, anekdotes en ontzettend veel voorbeelden van deze supremacy. Bewustzijn leidt tot actie en actie leidt tot verandering.

Hallo witte mensen

Vragen als ‘Waarom nou weer dat gezeur over Zwarte piet? ‘Hoe zit het nou met het n-woord?’ en ‘Waarom ga je niet terug naar je eigen land?’ worden tot de dag van vandaag nog steeds gesteld. Of we het nu willen of niet, we leven met zijn allen nog steeds in een wit Nederland, waar nog veel onbegrip en racisme optreed. Het is tijd dat deze vragen worden beantwoord en uitgelegd wordt wรกรกrom ze niet gesteld kunnen worden.ย In dit boek wil ik graag uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te begrijpen hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten.” zegt Anousha Nzume, de schrijfster van het boek.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mara Maakt (@maramaakt) op

Tussen de wereld en mij

Tussen de wereld en mij is een lange brief geschreven door Ta-Nehisi Coates aan zijn vijftienjarige zoon. Hij beschrijft hoe het is om op te groeien als zwarte jongen in Amerika. Waarin Amerika zichzelf voorhoudt dat raciale tegenstellingen tot het verleden horen, maar waar gewelddadige incidenten tegen de zwarte bevolkingsgroep een andere werkelijkheid laten zien. Nu de dood van George Floyd voor veel mensen de druppel was is het daarom goed om je in te lezen dat dit nog steeds aan de hand is in Amerika, maar ook in andere delen van de wereld. In het boek maakt Coates duidelijk hoezeer racisme nog steeds in onze cultuur zit verankerd en neemt hij de lezer aan de hand mee door zijn leven.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht dat is gedeeld door @thebookishpearl op

Kijk je liever een serie/film? Deze titels verdiepen zich in racisme en gelijkheid.