Afgelopen maand zijn wij gestart met een soort online boekenclub. Of ja, boekenclub is eigenlijk niet het juiste woord maar wat hebben besloten is om maandelijks een lijst te produceren vol met tips voor iedereen die zoekende is naar iets nieuws om te lezen. Alhoewel wij een online platform zijn, proberen we ook onze lezers te overtuigen om meer offline te doen, zoals een boek te lezen bijvoorbeeld want eerlijk, wanneer heb jij het laatst écht gedaan? Afijn, hierbij onze tips voor de maand oktober!

boeken maand oktober FEM FEM

1. Daisy Jones & The Six van Taylor Jenkins Jones

Vanaf 11 oktober ligt Daisy Jones & The Six van Taylor Jenkins Jones in de winkels. Dit is absoluut een aanrader voor fans van Fleetwood Mac want het boek is gebaseerd op Stevie Nicks. Het verhaal draait om de ontzettend knappe, tevens instabiele Daisy Jones die eind jaren 60 ervan droomt om een beroemd zangeres te worden. Ze schrijft zelf nummers, maar haar platenmaatschappij wil dat ze commerciële hits zingt. Via haar manager ontmoet ze de frontman van de rockband The Six, Billy Dunne, en hun eerste hit slaat in als een bom. Maar dan blijkt dat Billy veel moeite heeft om de spotlight te delen met Daisy…

2. Generatie Nu van Lauren Sharkey & Manjit Thapp

Overal ter wereld staan jonge vrouwen op die hun stem willen laten horen en vechten voor waar zij in geloven. Dit was reden genoeg voor Lauren Sharkey, journalist en schrijfster voor onder meer The Daily Beast en Refinery 29, de verhalen van deze jonge activisten te verzamelen in een inspirerende boek. De jongen vrouwen zijn actief op het gebied van emancipatie en gelijke rechten voor iedereen, klimaatverandering en politiek en ze hebben stuk voor stuk geweldige ideeën om de wereld te veranderen.

3. Vind Me van André Aciman

Dit is het langverwachte vervolg op Noem me bij jouw naam (Call me by your name). De verfilming van het boek in 2017 heeft gezorgd dat het boek nog populairder is geworden. In deze roman keert André terug naar de hoofdpersonen uit Noem me bij jouw naam, vijftien jaar na die allesbepalende zomer. Elio’s vader Samuel is op weg naar Rome om een bezoek te brengen aan zijn zoon, die pianist geworden is. In de trein raakt hij in gesprek met Miranda, een jonge fotograaf. Het is een ontmoeting die zijn leven voorgoed zal veranderen. Elio verhuist kort daarop naar Parijs, waar ook hij een intense relatie krijgt, terwijl Oliver, inmiddels professor in de Verenigde Staten en vader van twee volwassen zoons, overweegt terug te keren naar Italië. Naar degene van wie hij nooit afscheid heeft kunnen nemen.

4. De testamenten van Margaret Atwood

Het verhaal van de Dienstmaagd, Margaret Atwoods meesterwerk over een afschrikwekkende toekomst, is uitgegroeid tot een moderne klassieker en bewerkt tot de zeer succesvolle tv-serie The Handmaid’s Tale. De testamenten is Atwoods langverwachte, adembenemende nieuwe roman. Vijftien jaar na de gebeurtenissen in Het verhaal van de Dienstmaagd heeft het totalitaire regime van de Republiek Gilead nog altijd de macht in handen, maar van binnenuit begint het scheuren te vertonen.

5. Het puttertje van Donna Tartt

Theo Decker, een dertienjarige jongen uit New York, overleeft op wonderbaarlijke wijze een aanslag waarbij zijn moeder om het leven komt. Zijn vader is een paar maanden daarvoor verdwenen en Theo komt na de aanslag bij de familie van een rijke vriend terecht. Hij is verbijsterd door zijn nieuwe leefomgeving, verward door zijn klasgenoten die het moeilijk vinden met hem om te gaan en diepbedroefd door het verlies van zijn moeder. Theo vindt houvast aan dat ene object dat hem aan haar doet denken: een klein, mysterieus schilderij, dat hem uiteindelijk in de onderwereld van de kunst doet belanden.

6. De schrijver is een alleenstaande moeder van Hagar Peeters

Negen jaar na haar vorige dichtbundel en vier jaar na haar bekroonde debuutroman komt Hagar Peeters met De schrijver is een alleenstaande moeder. Deze dichtbundel is het eerste deel van een drieluik waarin ze het schrijverschap en alleenstaand moederschap van alle kanten benadert.

7. Meisje zonder verleden van Michael Robotham

Op 24 oktober ligt Meisje zonder verleden in de schappen. Het verhaal draait om een gevonden meisje in een huis waar zich een afschuwelijk drama heeft afgespeeld. Ze is uitgehongerd en vies, en wil niemand vertellen wie ze is, hoe oud ze is of waar ze vandaan komt. Misschien is ze twaalf, misschien vijftien. Niemand heeft haar als vermist opgegeven, en ook een DNA-test geeft geen uitsluitsel over haar identiteit. Iemand geeft haar de naam Evie Cormac, en ze krijgt een plaatsje in een gesloten jeugdinstelling. Zes jaar later claimt Evie dat ze achttien is en klaar om de wijde wereld in te trekken. Psycholoog Cyrus Haven moet bepalen of Evie zelfstandig genoeg is om de instelling te verlaten. Cyrus had zich op alles voorbereid, maar niet op deze fascinerende en gevaarlijke jonge vrouw, die de gave heeft te kunnen zien wie er liegt. En blijkbaar vertelt niemand in haar omgeving de waarheid.