Niemands boezem is precies hetzelfde als die van een ander. De ene boezem is groter, de ander is meer atletisch en weer een ander is ronder. Borsten zijn nou eenmaal uniek! Maar wat betekent de vorm, grootte en huid van jouw boezem nou precies? Dit is wat je borsten zeggen over je gezondheid!

@eberre Tumblr
@eberre Tumblr

Je borsten zijn aan het groeien

Een groeiende boezem kan in principe twee dingen betekenen. De eerste mogelijkheid is dat je bent aangekomen. Omdat je na de puberteit over het algemeen aankomt, zullen je borsten groter worden. Het kan ook zijn dat je aankomt omdat je bijvoorbeeld meer eet, minder beweegt of te weinig slaapt. Groeiende borsten kunnen ook betekenen dat je ongesteld moet worden, aan een nieuwe pil bent begonnen of dat je zwanger bent. Hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je boezem een spontane groeispurt krijgt. Zolang beide borsten gelijkmatig groeien, is er niks om je druk om te maken!

Je boezem wordt kleiner

Het kan zijn dat je borsten kleiner zijn geworden doordat je bent afgevallen. Omdat je borsten deels bestaan uit vetten, zullen ze ook omvang verliezen bij gewichtsverlies. Het kan ook betekenen dat je cyclus opnieuw begint. Het kan namelijk dat je boezem als gevolg van je periode groter is geworden. Wanneer je cyclus opnieuw begint, zal hij dan weer kleiner worden. Klinkt logisch!

Eén borst is groter dan de ander

Dat je ene borst groter of kleiner is dan de ander hoeft in principe niks te betekenen. Het is heel normaal dat je borsten niet volledig symmetrisch zijn. Wanneer het verschil echt heel groot is, kan het mogelijk iets ernstigs zijn. In dat geval wordt een bezoekje aan de huisarts zeer aangeraden!

De huid onder je boezem is geïrriteerd

Wanneer de huid onder je borsten is geïrriteerd, kan dit betekenen dat je een allergie hebt. Zo kan je bijvoorbeeld allergisch zijn voor nikkel, een materiaal waar veel bh-beugels van gemaakt worden. Het kan ook komen door wrijving. Wanneer je grote borsten hebt, kan het zijn dat de onderkant van je borsten over de huid hieronder wrijft. Hierdoor ontstaat irritatie van de huid. Wrijving is daarnaast een signaal dat je de verkeerde bh-maat draagt. Een andere oorzaak voor geïrriteerde huid onder je borsten is het te weinig wassen van je bh. Wanneer je te lang in een ongewassen bh rondloopt, kunnen zich hier bacteriën in nestelen die irritatie veroorzaken.

Je tepels jeuken

Jeukende tepels hebben verschillende mogelijke oorzaken. Het zou kunnen dat er simpelweg een restant shampoo of bodylotion op je tepels is blijven zitten. Je tepels afspoelen met water is in dat geval voldoende om de jeuk te verhelpen. Het kan ook zijn dat je allergisch bent voor je kleding. Als je een nieuwe bh koopt, is het verstandig om hem eerst even te wassen voordat je hem draagt. De chemicaliën van je nieuwe kledingstuk kunnen je tepels namelijk irriteren. Een derde mogelijke oorzaak is dat je ongesteld moet worden. Een verandering in je hormoonhuishouden kan namelijk zorgen voor jeukende tepels. Wanneer de huid rondom je tepels niet alleen jeukt, maar er ook geïrriteerd uitziet of zelfs pijn doet, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Lees ook: Een aantal ‘rare’ dingen over de tepels die gewoon hartstikke normaal zijn!