‘Margarine is goed voor je’, ‘margarine is bijna hetzelfde als plastic’, ‘het maakt niet uit wat je eet’. Er wordt van alles gezegd over margarine. Wij willen wel eens weten hoe het echt zit en daarom gingen wij op onderzoek uit om de broodjes aap over margarine boven water te krijgen.

margarine-goed-slecht-becel-femfem

#1 Feit of fabel: margarine verschilt slechts één molecuul van plastic

Een broodje aap verhaal en ik zal je uitleggen waarom. Plastic bestaat uit moleculen die zijn opgebouwd uit koolstof, waterstof en zuurstof, net als margarine (of andere boter en oliën). Velen trekken hieruit de conclusie dat deze twee producten hetzelfde zijn. Maar wij, het menselijk lichaam, bestaan ook voor 93% uit koolstof, waterstof en zuurstof. Ik zou toch niet willen zeggen dat wij op plastic lijken.

#2 Feit of fabel: margarine is schadelijk door de transvetten

Zelf onthield ik altijd door middel van een ezelsbruggetje welke vetten ‘gezond’ en welke ‘ongezond’ waren. Onverzadigde vetten zijn Oké en Verzadigde vetten zijn Verkeerd. Simple as that. Natuurlijk moet er altijd een addertje onder het gras zitten. Één type vet dat behoort tot de onverzadigde vetten is niet goed voor je, en dat zijn transvetten. Deze vetten ontstaan wanneer vloeibare oliën gedeeltelijk ‘gehard’ worden. Vroeger, toen we nog niet wisten dat transvetten schadelijk waren, werd deze techniek bij margarine toegepast. Toen bekend werd dat transvetten het cholesterolgehalte in het bloed doet stijgen en dus een negatieve invloed heeft op de gezondheid van het hart zijn ze direct van deze techniek afgestapt. Al meer dan 25 jaar wordt margarine gemaakt door het doelgericht selecteren en mengen van vaste en vloeibare plantaardige oliën, waardoor de productie van schadelijke transvetten niet meer plaatsvindt. Tegenwoordig bevatten de margarines van Becel nog maar een hele kleine hoeveelheid transvet, minder dan 1% van het eindproduct. Deze zijn afkomstig uit de plantaardige oliën in het product.

“Ik zou toch niet willen zeggen dat wij op plastic lijken”

#3 Feit of fabel: roomboter is beter dan margarine

Ikzelf gebruik altijd margarine, stiekem om het feit dat het woordje ‘room’ niet gezond klinkt. Maar dat wil natuurlijk ook niet zeggen dat het niet gezond is. Na wat rondsurfen op het internet, kwam ik ontzettend veel verschillende beweringen tegen. De een zegt dat margarine hetzelfde is als plastic en dat daarom roomboter dus beter is. Nou, dat broodje aap verhaal hebben we al uit de wereld geholpen. Toen ik verder las, kwam ik tegen dat er in margarine transvetten zitten en in roomboter niet en dat daarom dus weer roomboter beter is. Maar ook dat broodje aap verhaal hebben we hierboven ontkracht. Bovendien bevat roomboter ook een klein deel transvet, zo zit er gemiddeld 1,5 gram transvet in 100 gram (room)boter.

Hoe zit het nu echt? De margarine van Becel bevat maximaal 1% transvet en is niet hetzelfde als plastic. Roomboter bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten (en Verzadigde vetten zijn Verkeerd, remember?). In dat opzicht is margarine dus beter dan roomboter. De Gezondheidsraad raadt ook aan om zoveel mogelijk verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten. De plantaardige oliën in margarine zijn rijk aan Omega 3 en – 6, deze meervoudige onverzadigde vetten houden het cholesterolgehalte in je bloed op peil en zijn daarmee goed voor het hart (en het hart is het symbool van de liefde, dus daar moeten we goed voor zorgen).

Je moet natuurlijk zelf bepalen wat je eet. Of je nu voor margarine of roomboter kiest, het is een persoonlijke keuze en ieder zal er zijn of haar redenen voor hebben.

Feit: voor de productie van palmolie worden nog altijd bossen gekapt 

Het is bekend dat de palmindustrie problemen met zich meebrengt, aangezien het vaak ten koste gaat van de natuur en daarbij ook een bedreiging kan zijn voor de apen die er leven. Palmolie wordt gebruikt in veel voedingsmiddelen en ook andere producten vanwege de specifieke eigenschappen en de relatief lage prijs. Zoals hierboven al beschreven, bestaat margarine uit een samengestelde mix van plantaardige oliën. Om Becel smeerbaar te maken voor op brood, moet er een klein beetje van nature ‘hard vet’ aan worden toegevoegd. Hier wordt meestal palmolie voor gebruikt, aangezien dit vet bij kamertemperatuur vast is. Er wordt gekeken naar andere mogelijkheden dan palmolie om te gebruiken, maar aangezien palmolie vergeleken met andere plantaardige oliën de meeste opbrengst heeft per hectare, zou het kiezen voor een andere olie het probleem van ontbossing dus alleen verleggen en wellicht zelfs vergroten. Organisaties zoals het WNF zetten zich daarom samen met Becel in voor duurzame palmolie. Becel beperkt de hoeveelheid palmolie (palmolie heeft ook een relatief hoog gehalte aan verzadigde vetten) en gebruikt alleen palmolie met het RSPO-keurmerk (Round Table Sustainable Palm oil). Dat betekent dat voor de gebruikte palmolie geen extra ontbossing plaatsvindt en/of er eenzelfde hoeveelheid duurzame palmolie wordt ingekocht.

Alle broodjes aap zijn ontkracht en door een kleine aanpassing kunnen we ook de apen in hun leefgebieden beschermen.

Lees ook: de liefde van de vrouw gaat door de maag