Iedereen heeft wel eens last van stress op zijn of haar werk. E-mails, Slack berichten, je telefoon die de hele tijd over gaat, je kent het wel. Enige vorm van spanning voelen is normaal, zeker als je met een deadline te maken hebt. Maar als de stress die je op je werk ervaart chronisch wordt, dan kan het een negatieve impact op je fysieke en mentale welzijn hebben. Stress op je werk helemaal tegen gaan kan haast niet, maar dit zijn 8 manieren hoe je de stress minimaal kunt houden en een burn-out kunt voorkomen.

burn-out voorkomen

#1 Wees je ervan bewust hoe de stress invloed op je heeft

Dit kan wat simpel klinken, maar veel mensen onderschatten het effect van stress op je lichaam en geest. Tekenen van stress kunnen zijn weinig energie; hoofdpijn; insomnia; meer of minder eetlust; slechte vertering; zweten; lage eigenwaarde; vaak ziek zijn en een lager libido.

#2 Schrijf op welke dingen zorgen voor stress

Ga na wat voor stress zorgt. Dit kunnen al kleine dingen zijn zoals het ver moeten reizen naar je werk of een niet fijne werkplek hebben. Schrijf je ‘stress triggers’ op voor 1 week en ga na hoe je hierop reageert.

#3 Neem tijd om te rusten

Een paar minuten voor jezelf nemen tijdens een drukke dag kan al een wereld van verschil maken. Je kunt een podcast luisteren tussen meetings door of een rondje lopen door het park na je lunchpauze.

#4 Work life balance

24/7 beschikbaar zijn voor werk kan al snel leiden tot een burn-out. Daarom is het belangrijk om grenzen te stellen als het aankomt op hoeveel je beschikbaar bent voor werk. Reageer bijvoorbeeld niet op e-mails of telefoontjes als je niet op je werk bent.

#5 Zoek support

Veel mensen zullen je struggles wel herkennen. Zoek daarom steun bij goede vrienden of familie die je kunnen helpen met hoe je het beste met de situatie kunt omgaan.

#6 Neem tijd voor jezelf

Het is essentieel om wat tijd vrij te houden voor self care. Dit betekent dat je een goede nachtrust prioriteit moet geven, genoeg en gezond moet eten gedurende de dag en tijd vrij moet houden voor leuke dingen.

#7 Leer technieken om te relaxen

Bewust relaxen kan je heel erg ‘opladen’. Je kunt dit doen door te mediteren of het doen van ‘deep breathing’ oefeningen. Gebruik bijvoorbeeld een meditatie-app zodat het een gewoonte wordt.

#8 Doe niet mee aan het roddelen op werk

Roddels op de werkvloer kunnen erg veel energie kosten. Zorg er dus voor dat je je buiten iedere ‘gossipy’ situatie houdt. Als je collega’s veel roddelen, zoek dan een manier om minder tijd met ze door te brengen of verander van gespreksonderwerp.

Lees ook: Herstellen van een burn-out: deze 9 strategieën helpen