Veel vrouwen van middelbare leeftijd krijgen al voor hun dertigste te maken met een burn-out. David Ballard, PsyD van de American Psychological Association omschrijft een burn-out als “een lange periode waarin iemand uitputting en een gebrek aan interesse in dingen ervaart.’ Wij hebben voor jullie uitgezocht wat 10 signalen zijn van een burn-out.

Bron: Universal Pictures
Bron: Universal Pictures

Heb ik een burn-out?

Denk je dat je kampt met een burn-out? Check dan de volgende signalen en raadpleeg je huisarts bij herkenning.

1. Uitputting

Een duidelijk teken van burn-out is wanneer je je de hele tijd moe voelt. Uitputting kan emotioneel, mentaal of fysiek zijn. Je kan het gevoel herkennen door je helemaal leeg te voelen. Ook kan het voelen alsof je gewoon letterlijk op bent.

2. Gebrek aan motivatie

Wanneer je je nergens meer enthousiast over voelt of je hebt niet meer die real motivation voor je werk, dan is er een kans dat je een burn-out hebt. Andere manieren waar je gebrek aan motivatie in kan herkennen? Het kan moeilijker zijn om ’s ochtends uit je bed te komen en klaar te maken of moeilijker om jezelf elke dag naar je werk te slepen.

3. Frustratie en negatieve emoties

Je kunt het gevoel hebben dat wat je doet er niet meer zoveel toe doet, of je kunt teleurgesteld zijn over alles. Misschien merk je dat je je over het algemeen somberder voelt dan vroeger. Hoewel iedereen van tijd tot tijd negatieve emoties ervaart, is het belangrijk om te weten wanneer deze voor jou ongewoon worden.

4. Moeilijk concentreren

Burn-out’s kunnen je vermogen om op te letten of je te concentreren enorm belemmeren. Wanneer je gestresst bent kan je je alleen maar focussen op de negatieve emoties. Op de korte termijn helpt dit ons om met het probleem om te gaan, zegt Dr. Ballard, “maar ons lichaam en onze hersenen zijn ontworpen om dit in korte pieken aan te kunnen en daarna weer normaal te gaan functioneren. Wanneer stress chronisch wordt, gaat deze beperkte focus lang door en hebben we moeite om aandacht te besteden aan andere dingen.” Je zou kunnen merken dat je vergeetachtiger bent en het moeilijker hebt om dingen te onthouden.

5. Je werk gaat steeds minder

Weet je niet zeker of je opgebrand bent? Vergelijk je werk eens met vorig jaar, is je motivatie afgenomen of heb je er minder plezier in? Een burn-out duurt lang, het duurt lang om jezelf weer helemaal naar de oude ik te krijgen. Ontdek of je je in een dip bevind of echt in een burn-out.

6. Je persoonlijkheid verandert

Iedereen is natuurlijk anders, maar je kan echt verschillen merken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je meer conflicten hebt met andere mensen, zoals ruzies, of het kan ook zo zijn dat je je meer terugtrekt en minder praat met collega’s en of familieleden.

7. Je zorgt niet voor jezelf

Als mensen in een burn-out raken, gaan ze ongezond met zichzelf om. Het kan zijn dat ze te veel drinken, roken, zitten te veel, eten te veel junkfood, eten te weinig en krijgen te weinig slaap. Zelfmedicatie is een ander probleem en kan bestaan uit het nemen van slaappillen om in slaap te komen, het drinken van meer alcohol aan het eind van de dag om te ontstressen of zelfs het drinken van meer koffie voor meer energie om jezelf naar je werk te slepen.

8. Bezig met werk terwijl je niet aan het werk bent

Als je eenmaal na een dag werken klaar bent moet je lekker chillen, maar als jij een burn-out hebt loopt dat anders. Je voelt stress en hebt het idee dat je nog duizenden dingen moet doen. Om te herstellen heb je tijd voor jezelf nodig, tijd waarin je helemaal niet meer aan je werk denkt.

9. Minder tevreden

Je hebt de neiging om je minder tevreden te voelen over bijvoorbeeld je werk, je gezin of je relatie. Over dit soort dingen blijf je maar piekeren.

10. Gezondheidsproblemen

Over een lange periode kan ernstige stress serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals spijsverteringsproblemen, hartkwalen, depressie en zwaarlijvigheid.

Wees er dus op tijd bij, please. En schaam je er niet voor babe.

Lees ook: Wat is een slaapverlamming en hoe ga je ermee om?