De top van de top, overwerken tot het donker wordt, eerder opstaan om alvast wat voor je werk te doen. We kijken er niet gek meer van op, het hoort er nu eenmaal bij. Maar de gevolgen in de vorm van een burn-out zijn helemaal niet zo onschuldig. Hoort een beetje druk er nu eenmaal bij, of vinden we alleen dat het erbij hoort omdat we anders denken dat we niet alles uit onze carrière halen wat er in zit?

Het ‘grote-mensen-leven’ kan beginnen

Eindelijk heb je dat diplomaatje binnen. Nu kan het echte ‘grote-mensen-leven’ beginnen. De eerste week van je nieuwe baan geeft je onwijs veel energie. Alles is nieuw, spannend en interessant. Maar na een maand denk je steeds vaker terug aan je tijd als student. Wat had je toen eigenlijk veel vrije tijd en relatief weinig stress. Ja, je had stress wanneer de tijd op je laptop 23:59 uur aangaf, omdat je dan je verslag in moest leveren. Maar de rest van die periode was eigenlijk best relaxt. We leven in een tijd dat we onszelf continu willen bewijzen. Is het niet op het werk, dan is het wel via de foto’s op onze Instagram of het aantal volgers dat we hebben. We hebben een verwachting van onszelf dat we voor ons dertigste een vaste baan hebben, een (koop)huis en bezig zijn met het krijgen van kinderen. En voor die tijd doen we er alles aan om dit te bewerkstelligen.

Is onze baan zo stressvol of zijn het onze levens?

Er heerst een prestatiedruk onder millenials waar je ‘u’ tegen zegt. Iedereen om ons heen lijkt al op jonge leeftijd onwijs succesvol te zijn. Was dit vroeger dan niet het geval? Waarschijnlijk wel. Het enige verschil met nu is dat we alle mooie en succesvolle gebeurtenissen in iemands leven voorbij zien komen op social media. Natuurlijk delen we alleen de mooie momenten in ons leven, want hier zijn we trots op, waardoor het lijkt dat iedereen om ons heen ontzettend succesvol is. We vergelijken ons continu met elkaar, want als de mensen om ons heen succesvol zijn, moeten wij het ook zijn. Fouten mogen niet meer gemaakt worden, omdat we die bij anderen ook niet voorbij zien komen. Maar betekent dit dat niemand meer fouten maakt? Fouten maken is menselijk, niet tot de top behoren idem dito. Maar door deze continue strijd van succesvol willen zijn en geen fouten ‘mogen’ maken, staan we continu op spanning. Misschien is je baan stressvol, maar dit is vaak niet de enige reden dat zoveel millennials een burn-out hebben. Het gevoel van altijd de beste moeten zijn en succesvol moeten zijn, is een enorme stressfactor in ons leven en social media heeft hier een groot aandeel in.

We krijgen bijna het gevoel niet hard genoeg te werken wanneer we géén burn-out hebben

Een burn-out hoort er niet bij

Natuurlijk hoort een burn-out er niet bij, bij millennials niet, bij niemand niet. Maar ik stel deze vraag omdat we het tegenwoordig zo vaak tegenkomen dat we bijna het gevoel krijgen niet hard genoeg te werken wanneer we géén burn-out hebben of hebben gehad. Maar dit is gekkenwerk. En ik zou willen zeggen dat we allemaal zouden moeten genieten van ons werk en van ons leven. Ook zouden we anderen moeten laten genieten van hun successen, wij hebben onze eigen successen. Hier mogen we trots op zijn. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat ik wel kan zeggen is dat het niet over het behalen van het grootste succes zou moeten gaan, maar over de ontwikkeling die je doormaakt. Dit is in ieder vakgebied anders en vallen en opstaan hoort hier nu eenmaal bij. We studeren langer en beginnen later aan een vaste baan, maar ondertussen verwachten we wel dat we alles voor ons dertigste geregeld hebben, wat bijna onrealistisch is. Maar door dit idee, gaan we hier wel naar streven en dat creëert stress. Wanneer we kunnen accepteren dat het niet erg is om niet voor ons dertigste volledig gesetteld te zijn en ons zouden focussen op de ontwikkelingen die we doormaken in plaats van enkel op de successen, kunnen we misschien ook accepteren dat een burn-out er echt niet bij hoort.

Lees ook:

Zelfliefde is belangrijk! Leer meer van jezelf te houden.