Cara Delevingne, topmodel en actrice, lijkt na een heftige periode zichzelf weer op te pakken. Na jaren een verslaving te hebben aan verdovende middelen, is ze nu vier maanden sober. In een interview met de Amerikaanse Vogue spreekt ze hier voor het eerst over.

Cara Delevingne
Bron: @caradelevingne

Cara Delevingne

In 2009 was Cara één van de best betaalde modellen in de modewereld. En al op haar achttiende werd ze het gezicht van Burberry. In 2012 en 2014 werd ze gekozen tot Model of the Year en ze speelde kleine rollen in films zoals Paper Towns en Suicide Squad. Maar toch na alle succes en aandacht, bleek ze heel erg te worstelen met zichzelf. Er gingen verontrustende beelden rond van het model, waar mensen zich best zorgen over maakten.

Verslaving

In een interview met de Amerikaanse Vogue praat ze voor het eerst openhartig over haar verslaving. “Als je problemen hebt om deze branche te betreden, worden ze alleen maar vergroot en verergerd. Er is niets aan dat het beter maakt”, vertelt Cara.

Op een vliegveld in LA werd ze gespot door de paparazzi. Op de foto’s zag ze er nogal verward uit en fans maakten zich erg zorgen. Cara spreekt ook voor het eerst hierover. Ze vertelde toen ze de foto’s zag, dat het haar ‘wake up call‘ was om te stoppen met haar verslaving. “Ik kwam net terug van twee weken Ibiza met daarop volgend het Burning Man-festival. Ik had niet geslapen. Ik was niet in orde”, zei ze. “Soms heb je een realiteitscheck nodig, dus in zekere zin zijn die foto’s iets om dankbaar voor te zijn. Ook al schaamde ik me enorm.”

Zelfreflectie

Toen Cara de foto’s van zichzelf zag, besloot ze om zichzelf te laten opnemen. Ze werd therapeutisch ondersteund in een kliniek. “Ik had al drie jaar geen therapeut gezien. Ik duwde iedereen weg. Daardoor wist ik dat ik in een heel donkere periode zat. Ik dacht altijd dat je aan jezelf moest werken als de tijden slecht waren, maar eigenlijk moet je dat doen als het goed gaat. Je moet altijd en overal aan jezelf werken. Het zal nooit worden gerepareerd of volledig genezen, maar daar ben ik nu oké mee, en dat is het verschil”, vertelde Cara.

“Ik begrijp dat mijn weg naar herstel geen eindpunt heeft.” Cara is inmiddels nu vier maanden nuchter. Wat betreft de toekomst, wil ze niet te veel daar over nadenken. “Alles is nu van dag tot dag, van moment tot moment. Werk is belangrijk, maar werken aan mezelf is het belangrijkste”, vertelde Cara.