pawel czerwinski jkwwcg6wyci unsplash

Good to know: dit bedrag sparen Nederlanders gemiddeld per maand

Career07 nov 2023, 8:55 doorRomy Nouwen
Sparen doen we allemaal wel. De één is er alleen beter in dan de ander. Toch zijn we regelmatig best wel benieuwd hoe de geldzaken van andere mensen ervoor staan. Jij ook? Wij zochten het voor je uit: dit bedrag sparen Nederlanders gemiddeld per maand.
pawel czerwinski jkwwcg6wyci unsplash scaled
Bron: Unsplash

Geld opzij zetten

Een goede buffer opbouwen is natuurlijk sowieso altijd goed om te houden. Het geeft zekerheid om een mooi bedrag achter de hand te houden. Op die manier zit je altijd safe als er onaangekondigde kosten om de hoek komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine óf een behoorlijke schade op je auto. Juist op dat moment is het fijn dat je iets hebt om op terug te vallen.
Natuurlijk is dit niet de enige reden om te sparen. Sparen doen we ook allemaal voor de leuke dingen. Denk bijvoorbeeld aan een megadure designer tas, nieuwe sneakers of een lekkere vakantie ver weg. Het gaat vaak om bedragen die je niet zomaar kunt ophoesten, dus ook hiervoor moet je geld opzij zetten.

Dit bedrag sparen Nederlanders gemiddeld per maand

Juist in deze tijden wordt het moeilijker om geld opzij te zetten. De prijzen van producten stijgen namelijk enorm en de salarissen stijgen helaas niet hard genoeg mee. We houden onderaan de streep dus steeds minder over om te sparen. Als je dacht dat jij de enige was, heb je het zeker mis. Hier hebben veel meer mensen uit Nederland last van.
Het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) deed onderzoek naar het spaargedrag van Nederlanders en kwam erachter dat wij Nederlanders het eigenlijk best wel goed doen. We sparen gemiddeld zo'n €300,- per maand én hebben gemiddeld een spaarrekening van €42.300,-. Toch zeggen deze bedragen maar weinig, omdat het gaat om het gemiddelde. Dat betekent dat de echte grootverdieners het bedrag behoorlijk omhoog krikken. Voor een goed beeld wordt er dan ook gekeken naar de Mediaan. Even terug de wiskundeles in: het middelste getal in de totale reeks van getallen. Als er hier naar gekeken wordt, hebben Nederlanders zo'n €14.900,- op de spaarrekening staan.