De loonkloof wordt kleiner

De loonkloof is er nog steeds - maar de nieuwste cijfers zijn hoopvol

Career30 apr , 9:09 doorFloor Velthuis
De loonkloof. Twee woorden die bij veel mensen nog steeds frustratie oproept. En terecht! Toch komt er voorzichtig iets van verandering aan de horizon. Nieuwe cijfers van het CBS tonen aan: het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen is sinds 2010 bijna gehalveerd - en dat is fantastisch nieuws.

De loonkloof krimpt (eindelijk)

De nieuwste cijfers van het CBS laten zien dat de loonkloof steeds kleiner wordt. Waar vrouwen in 2010 gemiddeld 19% minder verdienden dan hun mannelijke collega's, is dat verschil in 2024 teruggebracht tot 10,5%. Dat is nog steeds pijnlijk, maar het toont ook vooruitgang.
Vooral de leeftijdsgroep 40-45 jaar springt eruit: daar daalde het verschil van 19% naar 7%. En bij jonge werknemers is de kloof op sommige plekken zelfs volledig verdwenen of… omgekeerd. Vrouwen tussen de 25 en 30 jaar verdienen inmiddels 1,5 procent méér dan mannen. Say what?

Wat is de oorzaak?

Volgens het CBS zijn er meerdere verklaringen. Allereerst, vrouwen zijn steeds hoger opgeleid en dus ook vaker vertegenwoordigd in beter betaalde functies. Daarnaast profiteerden vrouwen sterker van recente verhogingen in het minimumloon, aangezien er relatief meer vrouwen op of rond dat niveau verdienen.
En sinds het minimumloon per uur - in plaats van per maand - wordt vastgesteld, is ook die ongelijkheid een stukje eerlijker geworden.

Van vergaderzaal tot klaslokaal

Sommige sectoren lopen gezien de loonkloof-kwestie voor op andere branches. In het onderwijs en openbaar bestuur is het verschil inmiddels te verwaarlozen: daar verdienen mannen nog maar 1% meer dan vrouwen. Ook bij 15% van de grootste organisaties in Nederland (met minstens 100 mannen én vrouwen in dienst) verdienen vrouwen inmiddels zelfs méér dan hun mannelijke collega’s. Dat was in 2010 nog slechts 6%. Het gaat dus wel degelijk de goede kant op.

Maar we zijn er nog lang niet

Toch blijven er sectoren waar de cijfers schuren. In de financiële wereld en de handel blijft de kloof stug bestaan: vrouwen verdienen daar nog altijd meer dan 20% minder per uur dan mannen. Het is een reminder dat economische gelijkheid geen vanzelfsprekendheid is - en dat cijfers, hoe bemoedigend ook, nog geen gelijk spel garanderen.
Gelijke beloning is geen luxe, het is een basisrecht. En hoewel het pad nog steeds hobbelig is, wijzen de cijfers van nu wél in de goede richting. Maar voor we massaal de champagneflessen ontkurken, moeten we eerst zorgen dat niemand meer betaald wordt op basis van geslacht, maar op basis van waarde. Punt.