ontwerp zonder titel 73

Good to know: zoveel spaargeld hebben Nederlanders gemiddeld

Career13 mei , 17:00 doorRedactie
Dat sparen niet altijd even makkelijk is, weten wij maar al te goed. Het ene moment scrollen we door Instagram, het volgende moment hebben we de hele webshop van ZARA leeg geshopt. Maar hoeveel geld heeft de gemiddelde Nederlander nu eigenlijk op zijn of haar spaarrekening?

Het belang van sparen

Dat sparen onwijs belangrijk is, hoeven wij je vast niet meer te vertellen. Geld achter de hand hebben voor onverwachtse kosten is altijd handig, maar sparen is ook belangrijk om dingen te kunnen kopen. Denk aan een huis, of een auto: dat ga je echt niet kunnen kopen van één maandsalaris. Maar hoeveel geld moet je dan sparen? Dat zocht Bank.nl uit.

Dit is hoeveel de gemiddelde Nederlander spaart

Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlanders het vergeleken met de rest van Europa heel goed doen; Nederlanders sparen namelijk het meeste geld! Maar hoeveel geld is dat precies? In het eerste halfjaar van dit onderzoek spaarden de deelnemers zo'n €1.734 per persoon. Niet verkeerd.

Zoveel geld heeft de gemiddelde Nederlander op de spaarrekening

€1.734 per maand sparen is natuurlijk geen slecht bedrag, maar wat is nu het gemiddelde spaargeld van een Nederlander? Uit de meest recente cijfers van het CBS (19 oktober 2020) hebben particuliere huishoudens (een huishouden dat bestaat uit één of meer personen die samen een woonruimte bewonen) gemiddeld €42.300 op de spaarrekening staan. Dit is natuurlijk een heel hoog bedrag en voor lang niet iedereen haalbaar. En dat blijkt: de rijkere huishoudens en gezinnen met twee inkomens uit ons land hebben dit gemiddelde namelijk flink omhoog getrokken. Laat dit bedrag je dus niet vervelend voelen, want het is echt niet erg als jij dit bedrag – nog – niet gespaard hebt.

Het mediaan van alle spaarbedragen

Goed, 42 duizend euro is dus voor lang niet iedereen haalbaar. Maar wat is dat nou wel? Het mediaan (het bedrag dat precies in het midden ligt wanneer alle getallen van laag naar hoog gesorteerd wordt, dus niet hetzelfde als gemiddelde) van alle spaarbedragen van de particuliere huishoudens in Nederland is volgens het CBS €14.900. Dit betekent dus dat de helft van de Nederlanders meer dan dit bedrag gespaard heeft, en de andere helft minder. So don't feel bad, want ook dit bedrag is voor lang niet iedereen haalbaar.

Hoe moet je sparen?

Zoals we al zeiden, weten wij maar al te goed hoe moeilijk sparen is. Het Nibud adviseert om iedere maand 10% van je inkomen opzij te zetten. Verdien je dus tweeduizend euro per maand? Zet hier dan tweehonderd euro van opzij. Daarnaast kun je proberen om automatisch sparen in te stellen. Dit betekent – zoals de naam al verklapt – dat het geld automatisch naar je spaarrekening gestort wordt. Hierdoor kun je het niet vergeten, wat natuurlijk onwijs handig is.