sollicitatie vragen voor de perfecte eerste indruk

Met déze 9 sollicitatie-vragen maak jij de onvergetelijke indruk

Career04 mrt , 15:30 doorFloor Velthuis

Een sollicitatiegesprek voelt soms als een zenuwslopend kruisverhoor. Terwijl jij kalm probeert te blijven, draait je brein op volle toeren om op die perfecte antwoorden te komen. Maar heb je ooit nagedacht over de vragen die jij kunt stellen? Voorbereide vragen helpen je niet alleen om een goed beeld van het bedrijf te krijgen, maar laten ook zien dat je je research naar de functie hebt gedaan. Stel déze negen vragen om jezelf te onderscheiden en een perfecte eerste indruk te maken!

1. Waar wordt er geluncht?

Dit lijkt misschien een vreemde vraag, toch? Maar het antwoord kan je juist veel vertellen over de bedrijfscultuur! Eten je toekomstige collega's elke dag snel achter hun computer? Dan kan dat een teken zijn van een hoge werkdruk. Wordt er uitgebreid buiten de deur geluncht? Dan heerst er wellicht een relaxte sfeer waarin werk en privé goed gescheiden blijven.

2. Wat vindt u het leukst aan dit bedrijf?

Dit is dé vraag waarmee je direct de sfeer binnen het team peilt. Twijfelt je gesprekspartner en komt er een stroef antwoord uit? Dan zegt dat eigenlijk al genoeg. Maar krijg je een enthousiast en oprecht antwoord? Dan weet je dat je bij een team terechtkomt dat blij is met hun baan. Zo kan je al tijdens je sollicitatie een klein beetje van de werksfeer proeven!

3. Zijn er misstanden over deze functie en/of de bijbehorende werkzaamheden?

Elke baan heeft haken en ogen. Deze vraag is een slimme manier om te achterhalen wat er níet in de vacature-tekst staat. Zijn er onverwachte uitdagingen? Worden bepaalde aspecten van de baan vaak onderschat? Een eerlijk kijkje achter de schermen kan je helpen om beter te bepalen of deze functie écht bij je past.

4. Zijn er actieve werk-WhatsAppgroepen?

WhatsAppgroepen lijken onschuldig en praktisch, maar kunnen ook een red flag zijn. Wordt er verwacht dat je ‘s avonds en in het weekend reageert? Dan weet je dat je werk en privé misschien moeilijk gescheiden kunt houden. Check dus even hoe de communicatielijnen lopen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

5. Worden er ook dingen ondernomen met collega's buiten werktijd om?

Voor sommige mensen zijn borrels hét moment om te bonden met collega’s, maar voor anderen voelt het als een vermoeiende verplichting. Als deelname aan deze get-togethers als ‘essentieel’ wordt gezien, kan dat betekenen dat het bedrijf verwacht dat je werk - het grootste deel van - je hele leven is.

6. Zijn er ongeschreven regels waarvan het handig is dat ik ze vooraf al weet?

Iedere werkplek heeft z’n eigen cultuur. Maar sommige ongeschreven regels kunnen best wel pittig zijn. Moet je altijd langer blijven dan je baas? Is het not done om als eerste naar huis te gaan? Dit soort vragen geven je een realistischer beeld van de werksfeer.

7. Welke werketiquette moet ik kennen?

Denk aan specifieke dresscodes, e-mailgewoontes of hoe ze met elkaar omgaan in vergaderingen - elke organisatie heeft zijn eigen etiquette. Door deze te kennen, voorkom je ongemakkelijke momenten. Zorg ervoor dat je vooraf weet wat de ongeschreven do's en don'ts zijn!

8. Wat kan ik doen om jullie perfecte sollicitatie-kandidaat te zijn?

Dit laat zien dat je niet alleen geïnteresseerd bent in de functie, maar ook in hoe je kan bijdragen aan het bedrijf! Tegelijkertijd geeft het je een inkijkje in wat het bedrijf écht belangrijk vindt in een werknemer. Misschien focussen ze zich op innovatie, een sterke teambond of juist zelfstandigheid. Allemaal handige info!

9. Wanneer hoor ik meer?

Vanaf het moment dat je de deur weer uitstapt na je sollicitatie, kunnen de zenuwen beginnen. Want wanneer krijg je het verlossende berichtje of je het bent geworden - of niet? Niemand houdt van eindeloos wachten. Door deze vraag te stellen, krijg je een idee van het sollicitatieproces en weet je wanneer je een follow-up kan verwachten. Zo hoef je niet eindeloos gespannen je inbox te refreshen.