van werk bff naar ex collega overleeft jullie vriendschap de overstap

Van werkbestie naar ex-collega: overleeft jullie vriendschap de overstap?

Career27 feb , 20:00 doorFloor Velthuis

De dag is eindelijk daar: je hebt ontslag genomen bij je toxic baan en bent ready voor een frisse start. Maar terwijl jij je bureaula leegmaakt, vraag je je af... wat gebeurt er met je werkvrienden? Blijven jullie besties of verwaterd de vriendschap toch sneller dan verwacht nu de gezamenlijke werkfrustratie wegvalt? Wij zochten uit welke werkvriendschappen standhouden en welke je beter met je oude werkpas kunt inleveren.

Echte vriend of goede collega?

Veel werkvriendschappen ontstaan puur uit gemak. Je ziet elkaar dagelijks, drinkt samen (slechte) kantoor-koffie en klaagt over dezelfde vreselijke manager. Maar zonder dat gedeelde leed, blijft er dan nog wel iets over? "Werkvriendschappen ontwikkelen zich vaak om specifieke behoeften te vervullen", zegt deskundige Hilla Dotan in gesprek met PopSugar. "Dat betekent niet dat ze niet echt zijn, maar sommige relaties blijven puur werkgerelateerd." Als je dus alleen bond over roddels bij de koffieautomaat, is de kans klein dat jullie buiten werk nog afspreken...

De zes types werkvrienden (en of ze het overleven)

Niet alle werkvriendschappen zijn hetzelfde. Dit zijn de zes soorten, én hoe groot de kans is dat ze je nieuwe baan overleven:

  • De therapeut : jullie deelden al je frustraties over werk, van onmogelijke deadlines tot onuitstaanbare collega's. Maar zonder werkdrama is er misschien niets meer om over te praten. "Zonder die gedeelde stressfactor vallen sommige relaties gewoon weg", bevestigt Dotan. Als je elkaar echt mag en de gesprekken verder gaan dan alleen klagen, dan is er hoop.
  • De vertrouweling : hier zit potentie! Als jullie elkaars diepste geheimen kennen, is de kans groot dat de vriendschap stand houdt. "Een vertrouwensband gaat verder dan werk en heeft kans om te blijven bestaan", aldus Dotan. Dit zijn de werkvrienden die je belt als er écht iets speelt. 
  • De netwerk-buddy : jullie relatie was meer een strategische zet: elkaar helpen met projecten, connecties leggen en slimme carrière-moves maken. Zodra je geen voordelen meer hebt, is de kans groot dat dit contact verwatert. "Sommige werkrelaties zijn puur instrumenteel en houden op zodra de zakelijke voordelen verdwijnen", legt Dotan uit.
  • De lunchvriend : jullie lunchten altijd samen, maar alleen omdat het beter was dan in je eentje je boterham wegwerken. Als jullie nooit buiten werk afspraken, zal dat nu waarschijnlijk ook niet gebeuren. "Sommige werkvriendschappen draaien alleen om routine. Als die routine wegvalt, verdwijnt ook de vriendschap", zegt Dotan.
  • De ‘we zitten naast elkaar’- vriend : pure gewenning. Geen werk, geen vriendschap. "Nabijheid speelt een grote rol in werkvriendschappen, maar zonder extra inspanning verdwijnt die band", legt Dotan uit. Jullie hadden lol op de werkvloer, maar of dat zich vertaalt naar een echte vriendschap? Alleen als je ervoor kiest om contact te houden.
  • De ‘wij zijn basically dezelfde persoon’-vriend : jullie hebben dezelfde humor, kleden je bijna hetzelfde en sturen elkaar memes de hele dag door. Dit is je beste kans op een blijvende vriendschap, mits jullie daadwerkelijk energie in elkaar blijven steken. "Mensen worden vaak aangetrokken tot gelijkgestemden, en dat soort connecties kunnen makkelijk blijven bestaan buiten werk", zegt Dotan.

Hoe je werkvriendschap wél overleeft

Heb je een werkvriendschap waarvan je hoopt dat die de overstap overleeft? Test het! Spreek af buiten werk en vermijd kantoorpraat. "De beste manier om te testen of een werkvriend een blijvende vriend kan worden, is door tijd door te brengen zonder werk als gedeelde factor", zegt vriendschapsexpert Danielle Bayard Jackson.

Kan je nog steeds lachen, zonder dat je ex-baas het onderwerp is? Dan zit het goed. Stort het gesprek binnen vijf minuten in? Dan weet je genoeg.

Soms zijn werkvriendschappen gewoon tijdelijk. Maar als je merkt dat iemand echt waarde toevoegt aan je leven, investeer dan die moeite. "Vriendschappen hebben tijd, aandacht en wederzijdse inspanning nodig", zegt psychotherapeut Carli Blau. De beste vrienden zijn tenslotte degenen die blijven, ook als je geen gedeelde irritaties meer hebt!