zwangerschapdiscriminatie

Onderzoek wijst uit: zwangerschapsdiscriminatie neemt toe

Career06 mrt , 11:00 doorFloor Velthuis

Moederschap zou een magische tijd moeten zijn. Maar voor veel vrouwen betekent het ook stress, onzekerheid en zelfs baanverlies. Nieuwe cijfers laten zien dat zwangerschapsdiscriminatie alleen maar toeneemt. En dát in 2025 - het moet vanaf nu echt anders!

Zwanger? Dan staat je baan op het spel

Uit onderzoek van Pregnant Then Screwed, in samenwerking met Women In Data, blijkt dat elk jaar tot 74.000 vrouwen hun baan verliezen na een zwangerschap of zwangerschapsverlof. Dat is een stijging van 37% ten opzichte van 2016 - té bizar voor woorden, toch?

Van de 35.800 ondervraagde ouders gaf 12,3% aan dat ze tijdens hun zwangerschap, verlof of binnen een jaar na terugkeer op de werkvloer hun baan kwijtraakten. Ontslag, gedwongen vertrek of simpelweg overbodig verklaard worden, het gebeurt vaker dan je denkt. En dat terwijl juist de werkprivé-balans steeds belangrijker wordt.

Opzijgeschoven en gedemotiveerd

Baanverlies is niet het enige probleem. De helft van de vrouwen ervaart een negatieve werksituatie zodra ze zwanger zijn of terugkomen van verlof. Een derde voelt zich gedegradeerd of op een zijspoor gezet. En dat alleen omdat je moeder bent geworden.

Toch onderneemt bijna niemand actie: slechts 2% van de vrouwen die hiermee te maken krijgen, dient een klacht in. Angst voor wraak of de megahoge kosten van een juridische procedure houden veel vrouwen tegen.

Overheid laat moeders in de steek

Joeli Brearley (oprichter van Pregnant Then Screwed) vertelt: "74.000 vrouwen per jaar hun baan verliezen omdat ze een kind krijgen, is schandalig. Dat betekent dat er elke zeven minuten een moeder haar baan kwijtraakt. Pure discriminatie."

In 2016 beloofde de Britse overheid om zwangerschapsdiscriminatie elke vijf jaar te onderzoeken. Maar dat bleken lozen beloftes. Er is sindsdien nog helemaal niets gebeurd. Organisaties zoals Pregnant Then Screwed moeten het werk zelf doen. Onacceptabel!

Zwangerschapsdiscriminatie in Nederland?

Dit onderzoek focust op het Verenigd Koninkrijk, maar de situatie in Nederland is niet veel beter. Hier krijgen vrouwen nog steeds te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Onderzoek van College voor de Rechten van de Mens uit 2020 stelt dat er in Nederland maar liefst 43% van de zwangere werknemers te maken krijgt met zwangerschapsdiscriminatie. Het gebeurt vaker dan we denken.

Het wordt tijd dat zowel bedrijven als de overheid verantwoordelijkheid nemen. Moederschap mag geen obstakel zijn voor een succesvolle carrière. Het recht op werk zou nóóit mogen afhangen van het krijgen van een kind.