pensioenkloof

Pensioenkloof: vrouwen bouwen minder pensioen op dan mannen en dat moet veranderen

Career26 mei , 15:30 doorRomy Nouwen
Gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Iets waar we al jarenlang voor strijden. En hoewel er zeker stapjes worden gemaakt, liggen er ook nog genoeg kansen voor het oprapen. Eén daarvan is de pensioenregeling. Want ehh, die pensioenkloof lijkt voorlopig nog niet te slinken.

Hoe werkt pensioen?

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een pensioenregeling mits hij of zij gewoond en gewerkt heeft in Nederland. Vanaf je 67e hoef je dan niet meer te werken en ontvang je AOW. Maar dat is helaas geen vetpot. Het is voor heel veel mensen lang niet genoeg om van rond te komen. Daarom bouw je, als je in loondienst bent, ook nog aanvullend pensioen op. Dit wordt iedere maand apart gehouden en is dus eigenlijk een soort spaarpotje. Dit wordt vervolgens uitgekeerd zodra je met pensioen gaat. Hierdoor heb je nog een extra zakcentje bovenop de AOW.

Hoe wordt je aanvullende pensioenpotje gevuld?

Het AOW-bedrag is voor iedereen hetzelfde, maar dat aanvullende pensioenpotje niet. Dat potje geld hangt namelijk van verschillende dingen af. Bijvoorbeeld van hoe hoog je salaris was toen je nog werkte en hoelang je al aan het opbouwen bent. Als jij bijvoorbeeld vrij laat bent begonnen met werken, heb je al een aantal jaar niet maximaal kunnen leveren aan je pensioen. Ook de hoeveelheid uren die jij in de week werkt, heeft impact op het totaal onder aan de streep.

Pensioenkloof

Al die factoren zorgen er dus voor dat de één meer pensioen opbouwt dan de ander. En deze manier van pensioen opbouwen, resulteert dus al jaren in een pensioenkloof. Gemiddeld bouwen werkende vrouwen namelijk zo'n €400 per maand minder op dan mannen. En hoe dat komt, is bekend. Zo doen vrouwen gemiddeld minder uren in de week betaald werk, waardoor ze minder snel pensioen opbouwen. Vrouwen doen namelijk vaker – onbetaald – mantelzorg of zorg voor de kinderen, waardoor zij minder kunnen werken. Ook werken vrouwen vaker in sectoren met een minder hoog salaris of minder goede pensioenregelingen. Ook dit zorgt ervoor dat ze minder snel pensioen opbouwen.

Is er een oplossing?

Voor alles is een oplossing als we daar goed over nadenken. Enne, in dit geval betekent dat, dat we als maatschappij anders moeten gaan denken over al het onbetaalde werk dat veel vrouwen doen. Vrouwen krijgen nu namelijk niet betaald voor het onbetaalde werk. Het zou dus goed zijn als er betere verlofregelingen bedacht zouden worden. Bijvoorbeeld (mantel)zorgverlof, zodat vrouwen wel inkomsten hebben terwijl ze dit werkt uitvoeren. Ook een hoger salaris kan het verschil maken. Vrouwen verdienen vaak nog steeds minder dan mannen, dus ook daar valt nog winst te behalen.