pensioen

Vervroegd met pensioen? Met deze budgettips spaar je genoeg voor de toekomst

Career23 jun , 14:00 doorRomy Nouwen
Genoeg sparen voor your future self is altijd een heel goed idee. Maar wat moet je eigenlijk apart zetten om genoeg vermogen op te bouwen? Deze budgettips gaan je helpen om genoeg apart te zetten voor – een misschien wel – vervroegd pensioen.

Vervroegd met pensioen

Vervroegd met pensioen klinkt eigenlijk wel heel aantrekkelijk. Want ehh, het idee dat we nog tientallen jaren moeten werken is eigenlijk helemaal niet zo leuk. Het liefst stoppen we zo snel mogelijk met werken. Er is immers nog een bucketlist om af te werken en dat gaat niet helemaal als we ons nog steeds veertig uur in de week moeten melden bij onze werkgever. Er zit dus maar één ding op: sparen, sparen en nog eens sparen. Hoe meer je alvast apart zet voor later, hoe eerder je je baan op kunt zeggen om je bucketlist af te werken.

Sparen

Geld sparen is sowieso altijd een goed idee, want het geeft je heel veel financiële zekerheid. Niets is zo vervelend als schulden of niet rond kunnen komen. Enne, een financiële tegenslag wil je zo eigenlijk ook altijd kunnen tackelen door een lekkere buffer achter de hand te hebben. Daarvoor moet je dus regelmatig wat geld apart zetten op een spaarrekening. Zo kun je er niet aankomen én bouw je misschien ook nog een beetje rente op. Dat is altijd goed natuurlijk als je vermogen op wil bouwen.

Berekening om te sparen

De vraag is natuurlijk wat je apart moet zetten om lekker veel te kunnen sparen. Genoeg om allerlei leuke dingen te doen en eventueel zelfs wat eerder te stoppen met werken als je ouder bent. Het kan lastig zijn om in te schatten wat je precies apart kunt zetten. Je wil namelijk zeker niet te veel apart zetten, want dan moet je het steeds weer terugpakken als je er eventjes niet uitkomt. Maar te weinig wil je natuurlijk ook niet. Dan schiet het niet op!
Om erachter te komen wat jij kunt missen van je inkomsten, kun je er een speciale berekening op loslaten. Zo bereken je simpelweg het bedrag dat jij per maand apart kunt zetten om te sparen voor de toekomst. Allereerst zet je op een rijtje wat al je inkomsten zijn. Het kan zijn dat je alleen in loondienst bent, maar het kan ook zijn dat je wat extra inkomsten hebt uit bijvoorbeeld een eigen bedrijf. Maak er een totaal van, zodat je inzichtelijk hebt wat er binnenkomt.
Vervolgens bekijk je ook de uitgaven die je hebt. Denk bijvoorbeeld aan huur of hypotheek, verzekeringen en boodschappen. Deze kosten moet je namelijk wel maken, want dat zijn allemaal dingen die vallen onder de eerste levensbehoefte. Trek dat van het totaal af en je houdt het bedrag over wat je kunt besteden. Dan is het aan jou om te bepalen wat je daarvan kunt missen, maar we raden je aan om minstens een derde apart te zetten. Afhankelijk van hoe snel je geld wil besparen, kun je dit percentage verhogen naar 50% of zelfs 75%.