jonge leidinggevende

Waarom jonge leidinggevenden worstelen met maatschappelijke impact - en hoe ze het verschil kunnen maken

Career04 nov , 20:30 doorMax Malee van Vree

We willen allemaal graag een bijdrage leveren aan de maatschappij, maar in de praktijk blijkt dat best ingewikkeld. Uit onderzoek van De Baak en Motivaction blijkt namelijk dat veel jonge leidinggevenden moeite hebben om maatschappelijke thema's zoals diversiteit, inclusie en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in hun werk te integreren. Wat zijn de uitdagingen waar zij tegenaan lopen en hoe kunnen zij, ondanks de obstakels, toch een verschil maken?

De drang naar een betekenisvolle baan

Voor jongvolwassenen is een baan meer dan alleen een manier om de rekeningen te betalen. We willen namelijk ook echt iets bijdragen. Maar liefst 61% van de jongvolwassenen geeft aan bereid te zijn om hun baan op te zeggen als hun werkgever niet achter dezelfde waarden staat. Dit toont een duidelijke trend: maatschappelijke betrokkenheid en een sterke visie zijn cruciaal voor de nieuwe generatie op de werkvloer. De oprichter van The Good Roll, Melle Schellekens, herkent dit: "Waar vroeger het salaris de primaire arbeidsvoorwaarde was, geven Millennials en GenZ'ers aan dat 'sense of purpose' een van de belangrijkste redenen wordt om ergens te werken. Dat gaat verder dan een overeenkomende visie. Ze willen betrokken worden, impact zien en invloed hebben op het hogere doel: een positieve verandering in de wereld. Interne draagkracht is daarbij belangrijker dan ooit, je creëert daarmee validatie."

Uitdagingen op de werkvloer

Ondanks hun motivatie om een verschil te maken, ervaren ze veel obstakels op de werkvloer. Angst voor kritiek en twijfels over hun invloed weerhouden hen ervan om maatschappelijke initiatieven echt op te pakken. Volgens De Baak durft 44% van de jonge leidinggevenden niet openlijk te spreken over hun maatschappelijke doelen uit angst voor afwijzing. Deze druk, gecombineerd met de hoge verwachtingen van werkgevers, kan leiden tot wat men 'morele stress' noemt.

Vergeleken met oudere generaties voelen jongvolwassenen deze druk veel intenser. Waar slechts 14% van de 45+'ers morele stress ervaart, blijkt dit voor jongere generaties een serieuze uitdaging. “Er is een spanningsveld tussen eigen waarden en de verwachtingen vanuit de organisatie", aldus Godfried IJsseling, senior trainer bij De Baak.

Dunne lijn tussen positief of negatief

Veel jonge leidinggevenden voelen de verantwoordelijkheid om een voorbeeld te zijn voor hun team en nemen die rol serieus: 83% vindt het essentieel om altijd ethisch en rechtvaardig te handelen. Maar het uiten van een duidelijke morele visie kan risicovol zijn. Voor de één is het een bron van inspiratie, terwijl het voor een ander juist demotiverend kan werken. Deze dunne lijn kan verklaren waarom sommige leidinggevenden ervoor kiezen om terughoudend te zijn over hun persoonlijke waarden.

Moed en transparantie

Om de uitdagingen van moreel leiderschap te overwinnen, is moed essentieel. Werknemers willen dat hun leidinggevende authentiek is en dat er transparantie heerst over morele kwesties. Dit vraagt om sociaal-emotionele vaardigheden en een sterke overtuigingskracht. Leidinggevenden die deze vaardigheden inzetten, dragen bij aan een werkomgeving waarin jongvolwassenen zich gehoord voelen en zich kunnen identificeren met de waarden van hun organisatie. Op de werkvloer blijft het de uitdaging om de balans te vinden tussen persoonlijke waarden en de verwachtingen van hun werkomgeving. Met de juiste ondersteuning en ruimte om deze waarden uit te dragen, kan de nieuwe generatie écht een verschil maken.

Herken jij jezelf hierin? Of wil je meer informatie? Dan kun je je aanmelden voor een online-evenement op dinsdag 12 november om 15:30. Aanmelden kan via destaatvanleiderschap.nl