genieten werk prive gescheiden femfem

Je mag genieten. Zo houd jij werk en privé beter gescheiden

Career28 sep 2017, 12:21 doorRomy
Vaak hoor je mensen zeggen dat je werk en privé gescheiden moet houden, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen neemt namelijk wel eens wat werk mee naar huis of privézaken mee naar werk. Toch willen we dat deze twee belangrijke dingen in ons leven van elkaar gescheiden blijven. Overdag laten we ons van onze beste kant zien op het werk, maar in de avond heb je het verdient om volledig te ontspannen en te genieten, zonder met je hoofd bij werk te zitten.
genieten werk prive gescheiden femfem

Blijf reëel

Hoe graag je ook wilt dat je alles perfect gescheiden houdt, dit lukt niet altijd. Soms moet je nou eenmaal dat werk gerelateerde mailtje beantwoorden tijdens de verjaardag van je beste vriendin. Het kan ook voorkomen dat je tijdens je werktijden dingen uit je privé leven behandeld. Dit zal je altijd blijven houden, ook als je de grenzen aanpast. Het leven is niet perfect en dat zal het helaas ook nooit worden. Probeer daarom je grenzen zo duidelijk mogelijk aan te geven, maar als het niet gaat zoals gepland treur niet en blijf reëel.

Plannen

Maak een planning voor jezelf en houd je hier ook aan. Schrijf al je taken, deadlines en andere afspraken op zodat je niks kunt vergeten. Uit onderzoek blijkt dat je 80% meer kans hebt om deze taken zorgvuldig af te ronden als je ze opschrijft. Waar wacht je nog op?

Communiceer duidelijk

Zodra jij werk en privé beter wilt scheiden, moet je er ook voor zorgen dat mensen hiervan op de hoogte zijn. Werkte jij ieder weekend je mail bij en wil je dit nu inplannen tijdens werkuren? Laat dit de mensen weten die hiermee te maken hebben, als jij het hen niet vertelt blijven zij uitgaan van de 'oude' gewoontes. Communiceer daarom goed met elkaar.

Helpende handjes

We willen alles zelf doen, zelfstandig zijn en ook nog eens onafhankelijk. We willen er niet altijd aan toegeven, maar we kunnen niet alles alleen. Soms heb je een aantal handjes nodig van andere mensen om je doelen te bereiken. Leg daarom uit aan je collega's, vrienden en familie dat je hun hulp soms nodig hebt. Wil jij die mailtjes niet meer beantwoorden in het weekend? Vraag dan of zij je daaraan helpen herinneren als je er toch mee bezig bent. Op deze manier zorg je ervoor dat je jouw gestelde grenzen makkelijker bereikt.

Check, check, dubbel check

Het klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar check aan het einde van de week of maand of jouw planning je heeft geholpen. Zijn je afspraken allemaal geweest en hoe staat het ervoor met de deadlines? Door jezelf te checken kom je er snel genoeg achter of je wel streng genoeg was voor jezelf. Heb je misschien toch meer hulp nodig dan je dacht of was je communicatie toch niet duidelijk genoeg? Natuurlijk kan het voorkomen dat niet alles is afgerond, maar door deze check leer je weer van jezelf en kun je alleen maar beter worden.
Iedereen heeft wel eens een dag waarbij hij of zij zich minder kan concentreren dan normaal, toch moet je op deze dagen ook aan het werk. Daarnaast moet ook jouw planning afkomen, lees daarom dit artikel waarin staat hoe je productiever wordt op je werk als je moeite hebt met het indelen van je werkdag.