Het is tijd om van ons huis weer een echt thuis te maken. Een plek waar we ons fijn voelen en we niet uren hoeven te zoeken naar die ene rekening, een pen of jouw favoriete kledingstuk. Na deze tien weken heb jij weer een geordend huis, vind je alles weer terug en kun je genieten van jouw woning. Je zult na afloop van deze challenge merken dat dit veel rust in je hoofd creëert. Doe jij mee?

Week 1: papierwerk

In deze week is het belangrijk om al jouw papierwerk te verzamelen. Denk hierbij aan rekeningen, belangrijke formulieren, tickets voor evenementen en brieven van belangrijke organisaties. Wanneer je al deze brieven en formulieren uit allerlei kasten en hoeken hebt verzameld is het tijd om onderscheid te maken. Wat heb ik nog nodig, wat moet ik snel afronden en wat kan er weggegooid worden? Wanneer je al het papier werk over de drie categorieën hebt verdeeld, is het tijd om een geordende routine voor jezelf te creëren. Maak verschillende mappen, laatjes, vakjes of iets anders om voor jezelf duidelijk te maken hoe jouw papierwerk in elkaar steekt. Wanneer je een brief ontvangt stop je hem dan ook meteen in het juiste vakje of mapje. Op deze manier creëer je een duidelijk overzicht voor jezelf en ga je gemakkelijker te werk in de toekomst.

Week 2: Keuken

In week twee is het tijd voor de keuken, de plek waar jij (als het goed is) de lekkerste maaltijden klaar maakt. Je brengt hier veel tijd door en daarom is het erg belangrijk dat het een plek is waar jij het overzicht niet kwijt raakt. Pak de keuken daarom ook gronding aan. Begin bij de keukenkasten en check daarbij meteen alle houdbaarheidsdatums, vaak heb je namelijk veel spullen al zo lang staat dat het over de datum is. Je komt er achter dat je veel meer hebt dan je dacht en dat gaat je weer geld besparen aan dubbele boodschappen. Check ook de voorraadkast, hier staat ook vaak veel meer dan je denkt. Ruim het eens netjes op en verplaatst sommige producten naar de keukenkastjes, zodat je weet dat je het in huis hebt. Ruim hierbij ook meteen al jouw kruiden op en denk na over een leuk systeem voor je kruiden, misschien een leuke DIY. Tot slot order je de koelkast en vriezer, producten die over de datum zijn of maaltijden die al tijden in de vriezer staan en je nog makkelijk kunt eten.

kruiden plankje keuken fem fem

Foto: Etsy

Week 3: Wasruimte en de hal

De ruimtes die we in week drie gaan aanpakken zijn ruimtes die je zelf misschien snel was vergeten. Toch zijn deze ruimtes erg belangrijk. De ruimte waar je de was doen moet netjes zijn en de hal is de binnenkomst van het huis die moet een goede eerste indruk geven. We beginnen in de wasruimte, waar vaak van alles door elkaar staat en je daardoor het overzicht kwijt kan raken. Wassen is niet onze favoriete bezigheid, dus laten we het onszelf daarom zo gemakkelijk mogelijk maken. Sorteer je verschillende wasmiddelen en zorg voor verschillende manden of rekken voor verschillende soorten was. Witte was bij elkaar, donkere was gescheiden en handdoeken in een aparte mand. Wanneer deze taak is voltooid gaan we verder in de hal, het visitekaartje van jouw huis. Zorg ervoor dat dit een nette ruimte is met niet al te veel spullen. Een kapstok voor de jassen een kasje voor handschoenen en andere spullen en misschien paar leuke accessoires, meer heb je niet nodig. Minimaliseer deze ruimte, dat geeft rust bij binnenkomst.

Week 4: Badkamer

Week vier staat voor de badkamer, badkamerartikelen en cosmetica. Je hebt vaak meer badkamerartikelen en cosmetica dan je denkt. Laten we beginnen met het ordenen van onze badkamerartikelen. Wanneer drogisten of supermarkten stunten met douchegels 1+1 gratis is het altijd makkelijk om het in huis te hebben. Na een tijdje wordt je een beetje te gevoelig voor deze aanbiedingen en heb je een redelijke voorraad. Kijk daarom goed naar wat je allemaal hebt, maak een plank met openstaande producten en maak deze eerst op en zet de dichten badkamerartikelen netjes op andere plank. Daarnaast hebben we vaak ook drie verschillende scheermesjes, zes handzepen en ga zo maar door. We hebben te veel artikelen, gooi er een aantal weg. Wanneer deze artikelen geordend zijn gaan we verder met cosmetica en verzorgingsproducten. Kijk eens goed wat je hebt, maak ook hier onderscheid tussen producten die je gebruikt en welke niet meer. Gooi een aantal artikelen weg en berg de andere netjes op. Tot slot kun je kijken of de badkamer nog verder geordend kan worden, want zijn die tientallen badeentjes echt nodig?

badkamer organiseren fem fem

Foto: brepurposed

Week 5: Beddengoed en rommelkasten

Week vijf, beddengoed en rommelkasten een typisch dingetje die je normaal zou overslaan. Vaak gooien we het gewassen beddengoed weer in een kast en letten we eigenlijk niet op hetgeen wat er nog ligt. We pakken het net gewassen beddengoed weer uit de kast wanneer we ons bed moeten verschonen en de overige lakens blijven daar maar onder een laagje stof liggen. Zonde en niet nodig, neem in week vijf eens de tijd om door al deze lakens te gaan. Vaak liggen er nog veel oud beddengoed, met Winnie the Pooh erop. Niks mis mee hoor, maar als je het niet meer gebruik denk er dan aan om het weg te doen. Op deze manier verminder jij jouw stapels beddengoed en hier kun je andere mensen weer blij maken met kleine kinderen of het goede doel. Ook rommelkasten komen aan de beurt in deze week, een taakje die je liever wilt overslaan. Er ligt namelijk gewoon te veel rommel in dat je niet weet waar je moet beginnen. Tip: begin boven in de kast en werk langzaam naar beneden. Wat heb je nog nodig, wat gebruik je en wat kan zeker weg? Opgeruimd staat netjes!

Week 6: Slaapkamer

Op deze plek ben je waarschijnlijk het liefste, de slaapkamer. Bijkomen van een drukke dag of heerlijk series kijken in bed, love it! Dit is dan ook de plek waar je vaak de meest nutteloze dingen hebt staat, tijd om de slaapkamer te ordenen. Op deze plek moet je tot rust komen en dat gaat niet met te veel spullen om je heen. Kijk eens welke spullen een bepaalde toevoeging geven aan deze plek en welke spullen een beetje onnodig zijn. Er bestaat namelijk ook zoiets als: te veel accessoires. Op andere plekken in het huis kan dit altijd, maar in de slaapkamer geldt de regel “Less is more”.  Wanneer je al jouw spulletjes hebt geordend ga dan verder met de kledingkast. Hier hangt vaak zoveel, dat je niet eens meer weet dat je die ene broek nog had. Ga eens door je kledingkast heen en kijk wat je nog draagt en wat eigenlijk wel weg kan.

slaapkamer organiseren en minimaliseren femfem

Foto: Inrichting-huis

Week 7: Overige (slaap)kamers en kasten

In week zeven herhalen we eigenlijk week zes grotendeels, we gaan alle andere kamers en kasten af. Kijk hier ook goed wat je nodig hebt en wat er weg kan, zo kunnen die oude versleten voetbalschoenen van je vriend ook wel weg. Overleg sommige producten en artikelen wel met de eigenaar, zonder dat je het weet kan de ander erg gehecht zijn aan bepaalde dingen.

Week 8: Woonkamer

De woonkamer is een lastige kamer. Toch zijn er een aantal dingen die we in week acht massaal kunnen afvinken. Zo kunnen we allemaal even langs de kasten en plankjes in de woonkamer gaan en kijken wat er wel en niet weg kan. De een houdt ervan om alles te bewaren, terwijl de ander het liefst zo min mogelijk in zijn woning heeft staan. Ook kun je op dit moment meteen kijken of je al jouw meubels nog wel leuk vindt, misschien kun je langs de lokale kringloop winkel om een nog leukere tafel te scoren. Scoor een aantal nieuwe bloemen en planten en je woonkamer ziet er weer een stuk gezelliger uit.

woonkamer organiseren femfem

Foto: objekt

Week 9: Kantoor

Wanneer je vanuit huis werkt of een bepaalde ruimte hebt waar je kantoorzaken doet, is het belangrijk om hier alles geordend te hebben. Je moet je kunnen concerteren en niet afgeleid worden door allerlei onnodige dingen op en rondom jouw bureau. Orden jouw spullen: schrijfspullen, mappen, opladers en andere artikelen. Zorg ervoor dat jij overzicht hebt op jouw werkplek, daardoor ga je veel beter te werk. Ga even door alle spullen, wat is bruikbaar en wat ligt er eigenlijk alleen maar voor de sier?

kantoor organiseren femfem

Foto: theculturedrip

Week 10: Eigen keuze

Heb jij alle ruimtes in je huis nu aangepakt of mis je er nog eentje? De laatste week van deze challenge mag jij geheel zelf invullen. Kies voor die ene vergeten ruimte, een plek die nog niet grondig genoeg is aangepast of misschien mag jij in deze week wel bijkomen van al die andere weken. Wat een heerlijk gevoel zo’n geordend huis, geniet ervan!

Lees ook:

Ben je gestrest? Op deze manieren haal jij de rust in huis