Na een lange week werken, boodschappen doen, leuke dingen doen met vrienden en plannen maken voor de komende week, kun jij je af en toe een beetje gestrest voelen. Vaak is het moeilijk om het niet mee te nemen naar huis. Geen probleem! Door deze thuis detox haal jij de rust in huis en voel je je binnen no time weer helemaal kalm.

meisje-bloemen-FEMFEM

Schaf een geurkaars aan

Koop een geurkaars met een geur die kalmerend werkt. Geuren hebben een sterk effect op je hersenen. Ze kunnen herinneringen naar boven halen en gevoelens triggeren. Denk maar aan jezelf, als je eten ruikt krijg je honger of als je een geur van een vorige lover ruikt denkt je direct aan hem. Er zijn geuren die een relaxende werking hebben zoals vanille of lavendel. Kies een geur uit die je lekker vindt en waardoor jij je ontspant.

Creëer een tech-vrije zone

Teveel schermen zorgen voor stress. Zorg ervoor dat je een kamer in je huis hebt zonder schermen. Het liefste de slaapkamer. Detox je slaapkamer van alle schermen, laat je laptop en je telefoon buiten liggen. Pak een spannend boek, zet een grote pot thee en maak een knus plekje om een tijdje te lezen. Geef jezelf wat tijd weg van alle schermen.

Breng buiten naar binnen

Planten filteren de lucht om je heem, ze staan leuk en het straalt rust uit. Je bent zelf een onderdeel van de natuur en het is goed om jezelf te omgeven met veel groen. Als je niet naar buiten kunt, kun je buiten wel naar binnen halen. Koop een paar planten die niet zoveel onderhoud vereisen, je wilt geen stress aan je leven toevoegen natuurlijk. Kies bijvoorbeeld voor de krulvaren, een aloë vera of een lepel plant om de lucht in je kamer een detox te geven.

Kies je kleuren

Kleuren hebben een uitwerking op je humeur. Het is bewezen dat door de kleur rood je bloedsomloop versnelt, het laat je hart sneller kloppen en zorgt voor energie. Hetzelfde geldt voor geel, wat een opbeurende werking, energie geeft en de zenuwen stimuleert. Als je je huis juist in een relaxende omgeving wilt veranderen kun je beter voor lichte blauwe tinten kiezen. Deze kleur zou je bloedsomloop vertragen, je hart langzamer laten kloppen en je ademhaling dieper maken. Groen en lila zijn ook kleuren die een ontspannende werking hebben.

Start aan kleine projecten

Soms zijn er zoveel kleine dingen die nog gedaan moeten worden in huis, dat alles zich in je hoofd opstapelt. Je hebt geen overzicht meer en je weet niet waar je moet beginnen. Dit kan heel stressvol zijn omdat het altijd in je achterhoofd zit en je dus nooit echt helemaal kunt ontspannen. Begin met kleine taken, projecten die je nog moet doen. Dat lampje vervangen, dat ene gat in de muur dicht maken en eindelijk dat schilderijtje ophangen. Als je een begin maakt, gaat de rest vanzelf. Detox je gedachten.

Lees ook:

Avondje alleen thuis? Deze dingen zijn heerlijk om te doen