Twijfel jij bij champignons ook vaak of je ze nu kunt wassen of niet? Je bent lang niet de enige. Al jaren lang worden er felle discussies gevoerd over dit onderwerp. Tijd om hier een einde aan te maken. Wij geven je eindelijk antwoord op die prangende vraag: kun je ze nu wel of niet wassen?

champignons
Bron: Pexels

Champignons: wel of niet wassen?

Al jaren zijn er felle discussies over de champignons Want eh, daar waar we de paprika’s en tomaten eerst toch maar even wassen voor we ze in de pan gooien, gaat dit bij deze kleine paddenstoeltjes toch iets anders. Deze gooien we zonder te wassen in de pan, want culinaire deskundigen beweerden stellig dat je dit beter niet zou kunnen doen. Het zou de smaak wegnemen, omdat ze water compleet opnemen zodra ze gewassen worden.

Inmiddels beginnen er steeds meer twijfels te ontstaan over deze bewering. Nemen champignons wel zoveel water op dat ze al hun smaak verliezen? De twijfels zijn goed te verklaren. Champignons bestaan namelijk al voor zo’n 80% tot 90% uit water, dus zo veel extra water kan er niet meer opgenomen worden door de paddenstoelen. Een deskundige beweert zelfs dat een champignons niet meer dan 2% van zijn eigen gewicht zal absorberen. Zoals je begrijpt, zal dit dus maar weinig uitmaken voor de smaak. De conclusie: de volgende keer kun je je champignons prima wassen voordat je ze in de pan gooit.

Niet te vroeg wassen

Wel moeten we een kleine disclaimer geven: was ze niet te vroeg. Wanneer je je champignons meteen wast zodra je ze in de koelkast legt, gaat dit waarschijnlijk niet goed. Grote kans dat er dan een slijmerig laagje zal ontstaan en dát is nu juist niet hetgeen dat je wil. Was ze dus vlak voordat ze de pan in gaat om ze zo lekker mogelijk te houden.

Lees ook: In deze 20 voedingsmiddelen zitten weinig tot geen calorieën