Gezonder eten en afvallen is een proces. Het is niet altijd even gemakkelijk, waardoor je vaak de neiging hebt om toch wat te snacken. Hoewel je zou denken dat één cheat day inlassen de oplossing is, moet je daar misschien op terugkomen. Het is namelijk helemaal niet zo handig om een hele cheatdag te doen. Wij vertellen je waarom een cheat day geen goed idee is.

Ga voor een gezondere levensstijl

Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat het allemaal wat lastiger in elkaar zit. Een streng dieet is niet de oplossing tot een gezondere levensstijl. Een gezonde lifestyle is namelijk helemaal niet tijdelijk en een dieet wel. Je kunt heel hard je best doen om snel resultaat te behalen, maar het liefst wil je niet dat deze resultaten maar tijdelijk zijn. Mocht je dus echt willen werken aan je lichaam zul je blijvende veranderingen moeten toepassen! Zo heb je er op lange termijn wat aan.

Waarom een cheat day geen goed idee is

Een cheat day past daarmee helemaal niet in het plaatje. Er is namelijk uit onderzoek gebleken dat hele cheat days juist leiden tot meer calorie-inname op de dagen na je cheat day. Het slechte eten op een cheat day kan er namelijk juist voor zorgen dat je blijft verlangen naar slecht eten in de dagen erna. Sterker nog: het is hierna waarschijnlijk nog lastiger om weer gezond te eten en leven. Je hebt waarschijnlijk veel meer suiker en koolhydraten gegeten dan je lichaam gewend was, waardoor je je moe en slap voelt. De energie die je nodig hebt om het vol te houden, is waarschijnlijk weg na een cheat day. Dit is dus waarom een cheat day geen goed idee is. De volgende tips kun je meenemen in jouw proces tot een gezondere levensstijl.

#1 Snacken is niet valsspelen

Door te denken dat snacken valsspelen is, heb je eigenlijk geen goed beeld van eten. Eten is namelijk helemaal geen beloning, ook niet als je een hele week gezond hebt gegeten. Je lichaam heeft het nodig dus blijf je eten. Uiteraard is het belangrijk om te leren eten wat goed is voor je lichaam, maar op z’n tijd mag je best uitwijken naar iets minder voedzaams en daar lekker van genieten. Zet uit je hoofd dat dit valsspelen (cheaten) is. Dit hoort erbij!

#2 Gewoon doen

Als jij een keer zin hebt in een patatje oorlog met frikandel speciaal, moet je dit gewoon eten! Zorg er alleen wel voor dat je hier bewust van geniet, zodat je er ook een goed gevoel aan overhoudt. Door het een cheat meal of cheat day te noemen, kan het namelijk gebeuren dat je je schuldig gaat voelen. Dit brengt negativiteit met zich mee en werkt eigenlijk alleen maar tegen in het proces. Geniet er dus gewoon van!

#3 Verbied jezelf niets

Dingen die je niet mag, wil je wel. Zo werkt het nou eenmaal en dat gaat ook niet veranderen! Je kunt jezelf dus beter gewoon af en toe met mate verwennen door dingen die je écht lekker vindt toe te voegen aan je voedingsschema. Zo voorkom je dat je ineens een zak m&m’s, een zak chips én een bak ijs naar achter werkt in één avond.

#4 Toegeven aan cravings op het moment zelf

Als je al dagen zin hebt in die vette pizza of grote kapsalon kun je dit het beste gewoon lekker eten. Kies dan gewoon voor het échte gerecht en ga er geen ‘gezonde variant’ van maken. Dat laatste heeft namelijk helemaal geen zin, omdat het geen bevredigend gevoel geeft. Sterker nog: je bent waarschijnlijk geneigd om er meer van te eten. Dan kun je maar beter gewoon goed genieten in één keer.

Lees ook: Kleine dagelijkse veranderingen helpen je afvallen