In de categorie herkenbaar: je begint heel enthousiast aan een dieet inclusief veel sporten. Je bent hard bezig met het doorbreken van alle slechte gewoontes die je had wat betreft voeding en beweging. Maar easy? Nee, dat zeker niet. Je merkt dat de welbekende cheat day toch iets vaker voorkomt dan je in eerste instantie van plan was. En toch, dat cheaten hè, zo nu en dan moet dat gewoon kunnen maar hoe vaak mag dat eigenlijk nou?

cheaten dieet FEM FEM

Vraag het aan een diëtist en ook zij zijn ervan overtuigd dat een cheat dag een keer in de zoveel tijd goed is voor je. Lekker op een bank met een stuk pizza bijvoorbeeld. Het zorgt er namelijk voor dat je een gezond dieet langer kunt volhouden omdat je ook geniet (met mate) van de dingen waar je gelukkig van wordt. Afijn, wat valt er nou precies onder een cheat maaltijd en hoe vaak mag het?

Een cheat maaltijd

Uiteraard zijn er verschillende manieren waarop je het kan definiëren. Een paar koekjes kan prima als cheat maaltijd, maar en hele pak is natuurlijk wat minder. Ook bij een goede cheat maaltijd heb je balans nodig. Dol op hamburgers? Kijk dan naar de varianten die minder calorieën bevatten of als je er een besteld, laat de friet dan weg. Naast balans te vinden in je cheat maaltijd moet je ook balans vinden in wat je gedurende de dag verder allemaal eet. Zin om te snacken? Ga dan niet altijd voor die reep chocolade maar wissel het af met af en toe fruit of noten.

Wanneer wil je cheaten?

Voor vele logisch dat je na een zware training je jezelf niet moet gaan belonen met een pizza of burgers, maar niet iedereen ziet dat zo. Wat je moet doen is je moet pijnlen wanneer een cheat day het beste werkt in jouw weekplanning. Ja, het klinkt misschien gek dat je zo’n cheat day gaat inplannen maar doe je dat niet, dan merk je dat het iets vaker gaat voorkomen dan je eigenlijk wil. En ben je trouwens wekelijks in een kroeg te vinden? Sorry ladies, dan telt dit dus óók als een cheat moment – zelfs als ben je alleen Skinny Bitches aan het drinken (lees: vodka met spa rood).

Hoe vaak mag het?

Het is lastig maar belangrijk om een balans te vinden wanneer je bezig bent met een dieet. Voor sommige mensen werkt het misschien beter als ze elke dag een klein beetje kunnen genieten, en bij de rest kan dit maar beter één keer per week. Als het aan diëtist Ronald Regan van de UCLA Medical Center ligt, mag je op 10% van je normale maaltijden cheaten. Dus, eet jij elke dag ongeveer 5 keer, dan komt dat op 35 maaltijden per week. Van die 35 maaltijden zou je dan 3,5 mogen cheaten.

Wil je meer weten over de makkelijkste dieet ter wereld die ook jij kan volhouden? Lees het hier.