Wekelijks geven we jullie allerlei tips over series en films die je absoluut wil zien op Netflix, maar laten we HBO vooral ook niet vergeten. Met kaskrakers als Game of Thrones en Big Little Lies hebben ze nog een titel wat zelfs een record heeft verbroken op IMDb. De miniserie Chernobyl over de Russische kernramp heeft namelijk de hoogste score ooit (9,7) op de online film en series databank en het is absoluut een serie die jij wil zien.

chernobyl score IMDB FEM FEM

Kernramp van Tsjernobyl

De kernramp van Tsjernobyl (voor vele beter bekend als Chernobyl) was een ongeluk met één van de kernreactoren van de Kerncentrale Tsjernobyl. Het vond plaats in 1986 vlakbij de Oekraïense plaats Tsjernobyl, aan de grens met Wit-Rusland. Midden in de nacht ontplofte de reactor waarbij grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkwamen met grote gevolgen voor de volksgezondheid. Tijdens de explosie zelf kwamen al 31 mensen om het leven, maar de effecten op langere termijn waren toen nog nauwelijks te overzien.

Chernobyl

Chernobyl is de vijfdelige miniserie over het verhaal van de kernramp en als het aan IMDb ligt, is het ook een van de beste series ooit gemaakt. Hiermee zijn ze dus niet alleen de hoogst genoteerde serie op de site (9,7) maar gelijk ook de best scorende nieuwkomer met hoofdrollen voor acteurs Stellen Skarsgård en Jared Harris. Skarsgård speelt de rol van een officiële vertegenwoordiger van het Kremlin die de leiding heeft gekregen over de nasleep van de kernramp. Eerst onderschat hij de impact en gevaar, tot de kernenergie-expert (gespeeld door Harris) betrokken raakt bij de situatie.

Een verhaal zoals het verhaal van de kernramp in Chernobyl is natuurlijk ontiegelijk moeilijk om te vertellen. Ja, het is fascinerend, maar je wil het verhaal ook niet sensationaliseren, je wil namelijk de slachtoffers eer aandoen. En dat laatste is gelukt, een precies de reden waarom de miniserie zo geprezen wordt.

Chernobyl is te zien op HBO, dus in Nederland beschikbaar voor iedereen met een speciaal abonnement bij Ziggo.

Wil je je meer verdiepen in de opwarming van de aarde? Bekijk dan An Inconvenient Sequel: Truth to Power.