Wanneer wij een reep chocolade in onze handen hebben, is-ie vaak heel snel op. Maar kennelijk is dit niet hoe je chocola zou moeten eten. Blijkbaar eten we chocolade al ons hele leven op de verkeerde manier.

Chocolade in de koelkast bewaren

Bewaar jij je chocoladereep altijd in de koelkast zodat-ie niet smelt? Dan ben je niet de enige, mega veel mensen doen dit namelijk. En dit is dan ook direct de meest voorkomende fout! Natalie Alibrandi, een voedingswetenschapper, vertelt dat je chocolade het beste kan bewaren op een temperatuur van 18 graden celcius. “Als de chocolade te warm is, kruimelt of smelt het in je handen. Maar als je hem niet hoort knappen wanneer die breekt, is die waarschijnlijk niet op de juiste temperatuur”, vertelt ze.

De beste tijd om te eten

Onze chocolade cravings komen altijd rond de avond, wanneer we op de bank liggen te Netflixen. Maar dit schijnt dus compleet de verkeerde tijd te zijn om aan een reep te beginnen! Verschillende wetenschappers raden namelijk aan dat je chocola vroeg in de ochtend moet eten. De beste tijd zou tussen 9.00 uur en 11.00 uur liggen. Chocola is dus een geweldige oppepper om als snack tussen ontbijt en lunch te eten. Daarnaast zijn je smaakpapillen rond deze tijd nog niet aangetast, wat natuurlijk ook een voordeel is.

De 10 regels voor het eten van chocolade:

  1. Eet chocolade vroeg op de dag, tussen 9.00 en 11.00 uur. Naast dat het een goede snack is, krijg je er ook een cafeïne boost van.
  2. Laat het niet in de koelkast liggen, maar bewaar het op 18 graden.
  3. Laat het in je mond smelten en kauw er niet op. Als je het laat smelten laat je de cacaoboter smelten, waardoor je alle smaken veel beter kan proeven.
  4. Eet het in kleine hoeveelheden: eet maximaal zes stukjes van vier gram per portie.
  5. Gebruik al je zintuigen: zien, ruiken, textuur, proeven, zelfs horen kan je ervaring optimaliseren!
  6. Test het door te breken: als de chocola knapt is het op de goede temperatuur en mag je aanvallen.
  7. Raak niet afgeleid: hierdoor kun je de smaak van de chocola écht goed ervaren.
  8. Combinaties: probeer zoete chocolade (witte- of melkchocola) met bitter eten, maar probeer bittere chocola (pure chocolade) met zoutig eten.
  9. Niks anders eten. Laat jezelf genieten van de nasmaak. Sommige chocoladesoorten hebben nog drie kwartier lang een heerlijke nasmaak, maar bij de meeste soorten is dit ongeveer 15 minuten.
  10. Mix geen verschillende soorten chocola. Hierdoor kun je je smaakpapillen over stimuleren. Houd het dus op één soort per keer.