schermafbeelding 2023 02 18 om 130047

Hemels: zo maak je de viral TikTok cinnamon rolls van bananenbrood

Food & Drinks26 feb 2023, 10:45 doorRomy Nouwen
TikTok-account The Banana Diaries kwam onlangs met een nieuw recept en wij zijn fan. Dit recept voor de cinnamon rolls van bananenbrood is een variatie op de klassieke cinnamon rolls, maar smaakt toch net even anders. Wij vertellen je hoe je dit kunt maken.
schermafbeelding 2023 02 18 om 130047
Bron: Pinterest

Zo maak je cinnamon rolls van bananenbrood

Hoewel normale cinnamon rolls een stuk makkelijker te maken zijn, vinden wij het het helemaal waard om hier wat langer voor in de keuken te staan. Het recept bestaat uit drie onderdelen dus je moet er zeker wel even voor uittrekken en je zal ook het één en ander in huis moeten halen voor deze overheerlijke cinnamon rolls van bananenbrood.

Stap 1: Het deeg

Je begint met het maken van het deeg voor de rolls. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
  • 585 gram bloem
  • 8 gram gist
  • 1/4 theelepel zeezout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 90 gram bruine suiker
  • 50 gram witte suiker
  • 300 milliliter ongezoete plantaardige melk naar keuze
  • 60 gram gesmolten gezouten boter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 geprakte banaan

Zo maak je het deeg:

  1. Pak er een grote kom bij waar alle deeg in gaat passen. Vet deze eerst een beetje in met boter of olie, zodat je deeg niet zal blijven plakken aan de kom.
  2. Verwarm vervolgens de melk tot ongeveer 45 graden in een pan. Terwijl je dit opwarmt, voeg je vast één eetlepel van de witte suiker toe aan de melk. Als het op temperatuur is, voeg je hier de gist aan toe. Bedek daarna de mix in de pan met een doek en laat het 10 minuten staan.
  3. Ondertussen pak je er een andere kom bij. Hierin mix je de bloem, zout, kaneel, nootmuskaat, bruine suiker en de witte suiker samen.
  4. Voeg de mix van bloem en de gist beetje bij beetje samen in de ingevette kom en blijf het mixen totdat het een soepel deeg wordt. Doe hier ook de geprakte banaan, gesmolten boter en vanille-extract bij.
  5. Zet de mix op kamertemperatuur in een afgedekte kom en laat dit een uur rijzen.

Stap 2: Bananenvulling

Terwijl het deeg moet rijzen, kun je vast doorgaan met de volgende stap. In deze stap maak je de bananenvulling voor de rolls en ga je het deeg rollen als het rijzen klaar is. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig.
  • 120 gram boter of kokosolie
  • 3 theelepels kaneel
  • 120 gram bruine suiker
  • twee geprakte bananen
Zo maak je de bananenvulling en rol je het deeg met vulling tot rolls :
  1. Prak de bananen fijn in een kom en meng deze met kaneel en bruine suiker.
  2. Smelt aan het einde van het uur vast de boter of kokosolie.
  3. Pak na een uur het deeg uit de kom en rol deze met een deegroller tot een grote rechthoek. Smeer vervolgens een laagje gesmolten boter of kokosolie over het deeg. Daarna is het tijd om het bananenmengsel over het deeg heen te verdelen.
  4. Snijd het rechthoek in 12 gelijkmatige rechthoeken en rol ze op, zodat je cinnamon rolls creëert.
  5. Vet een pan in en verdeel de 12 cinnamon rolls hierin. Laat ze in deze vorm nog eens 30 minuten rijzen.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Nadat de broodjes 30 minuten gerezen hebben, kunnen ze in de oven voor 25 tot 30 minuten.

Stap 3: Pindakaas frosting

Terwijl de rolls in de oven zitten, maak je dan tot slot de pindakaas frosting. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
  • 60 gram roomkaas
  • 2 theelepels boter
  • 120 gram pindakaas
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanilla-extract

Zo maak je de pindakaas frosting:

  1. Mix de roomkaas en de boter samen. Na twee minuten mixen voeg je ook de pindakaas toe. Als deze goed is opgenomen, voeg je tot slot de poedersuiker en het vanille-extract nog toe.
  2. Zet de frosting in de koelkast totdat de broodjes uit de oven zijn.
  3. Haal na ongeveer 30 minuten de broodjes uit de oven en smeer je de cinnamon rolls van bananenbrood in met de frosting.