Leuk hoor, dat wij vrouwen veel schrijven over mannen maar eerlijk? Als je écht wil weten hoe mannen in elkaar zitten en wat ze nou vinden van bepaalde dingen in het leven, dan kan het beter rechtstreeks van de bron zelf komen. Dus vandaag weer het woord aan Remco, onze boy die ongecensureerd opiniestukken gaat delen over seks, de liefde, en eigenlijk alles wel wat wij vrouwen van de man willen weten. Met vandaag: waarom vrouwen eens een keer op de man moeten afstappen.

column op mannen af stappen FEM FEM

Ik ben weer eens in de pen geklommen om mijn mannelijke visie op onze vrouwelijk tegenpool te geven en ditmaal ga ik het ‘afstappen op iemand’ onder de loep nemen. Een eeuwenoud punt van discussie als je ’t mij vraagt. Het schijnt namelijk een informele, ongeschreven regel te zijn dat wij mannen het spits af moeten bijten en de eerste stap moeten zetten. Nu we toch steeds geëmancipeerder en open-minded door het leven gaan, voel ik me geroepen om deze kwestie even onder de aandacht te brengen.

Zelfs het lelijkste eendje verdient een beetje waardering

Het bezitten van zelfreflectie is natuurlijk een zeer belangrijk aspect wanneer je je afvraagt waarom vrouwen niet op je afstappen. Dus voordat ik door ga zeuren over waarom jullie vrouwen ook wel eens actie mogen ondernemen, beginnen we bij het begin. Het lijkt dan misschien een kwestie van gewoon doen, maar zelfs de grootste moraalridders van deze aarde worden als eerst geconfronteerd met uiterlijk. Je besluit om wel of niet op iemand af te stappen valt of staat dus met de eerste – uiterlijke – indruk.

Ik heb altijd de stille hoop gehad dat ik op de een of andere miraculeuze wijze wakker zou worden met een uiterlijk waar menig Adonis jaloers op zou zijn, maar reëel zijn bleek de makkelijkere optie. De looks van je favoriete acteur, zanger of langharige instagram-idool ga ik niet meer krijgen, punt. Je vraagt je misschien af waarom ik dit zo breng, maar dat is heel simpel: het vermoeden is er dat je met een gepolijst gezicht en de lokken van een jonge God toch nét iets makkelijker aan de babbel raakt.

Echter, zelfs de mannen in mijn omgeving met een exterieur van het niveautje Ferrari staan niet wekelijks horde dames van zich af te slaan. Sterker nog, je ziet de dames wel kijken en wijzen en nog eens kijken – daarna stopt het. Juist dat vind ik dan weer vreemd. Wanneer ik poolshoogte neem bij de dames hier op de redactie is de reactie over ’t algemeen: ‘ja dat zit er gewoon een beetje in.’ Niet echt iets waar ik de wereld mee ga verbeteren dus.

Een beetje hypocriet is het wel

Laat ik vooropstellen dat het natuurlijk enigszins makkelijk praten is voor mij. Leg een blaadje voor m’n neus waar op staat dat ik vanaf morgen iedere week een dame op me af kan laten stappen en ik zet een krabbel die doet vermoeden dat ik ‘Doctorandus’ voor m’n naam heb staan. De realiteit is echter net iets anders, maar hypocriet vind ik het wel. Jullie zien graag een gelijkwaardige houding in diverse situaties en dat kan volledig op mijn steun rekenen. Maar waarom dan niet als ’t hier op aankomt?

Tuurlijk, voor alle dames van deze wereld die wél de eerste stap zetten neem ik een diepe buiging. Daadkrachtig handelen, daar houden we van – of niet Heeren des Levens (ja, die lezen dit ook soms)? Toch is het overgrote deel van het vrouwelijk schoon nog steeds doordrongen van ’t feit dat de man toch echt die eerste stap moet zetten. Zonde, want iedere stapavond zijn er wel een aantal mannen die met hun beste puppy-oogjes proberen uit te stralen dat ze die stap niet durven te maken.

Wat nou als juist dat net die ene vent is waar je gesprekken van niveau mee kunt voeren? Wat nou als juist hij de ware is die met z’n hemelse zachte G de vonken ervan af laat spatten? Vooruit, dat laatste kan niet op veel fans rekenen, maar ik ben mezelf ook even in de markt aan het zetten. Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is dat we soms wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ja, het getuigt van lef en spontaniteit als de man op je afstapt – maar is dat andersom niet ook zo dan?

Gelijke monniken, gelijke kappen

Om er nog maar even een lekkere oud-Hollandsche wijsheid in te gooien: we zijn allemaal gelijk. Gelijke mensen, verdienen gelijke behandeling. Het klopt, wij kunnen eenvoudiger wildplassen. Ja, we hebben ook niet te dealen met dat maandelijkse probleem. Inderdaad, we zijn over ’t algemeen ook iets sterker dan onze vrouwelijke tegenhanger. Misschien moeten we daarom maar iets terug doen, maar juist dat maakt het lastig.

Jullie vrouwen mogen een afwachtende houding hanteren, omdat wij ’t lont aan moeten steken. Maar wat nou als we dat niet durven? Of wel willen, maar geen vuur hebben? Wat nou als jullie dat wel kunnen, hoe vervelend zou het zijn dat een potentieel succes door deze ouderwetse gedachte niet tot uiting komt? Ik hoop dat ik met deze oproep enigszins een revolutie weet te ontketenen die z’n weerga niet kent.

Verras de gemiddelde man eens met een spontane actie waar hij zo naar hunkert. Geloof me: hoe ruig we soms ook zijn, onder iedere harige borstkast schuilt een klein hartje. Als we nu echt eens afwisselen in het ondernemen van actie, dan zouden er heel wat meer potjes al een dekseltje bevatten. Daar durf ik zelfs heel stellig in te zijn. Dus dames, zet je meest gladgeschoren been voor en stap op ons af. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Lees ook: wat mannen vinden van vrouwen en seks op de eerste date.

Geschreven door: Remco Schrans