Leuk hoor, dat wij vrouwen veel schrijven over mannen maar eerlijk? Als je écht wil weten hoe mannen in elkaar zitten en wat ze nou vinden van bepaalde dingen in het leven, dan kan het beter rechtstreeks van de bron zelf komen. Dus vandaag weer het woord aan Remco, onze boy die ongecensureerd opiniestukken gaat delen over seks, de liefde, en eigenlijk alles wel wat wij vrouwen van de man willen weten. Met vandaag: waarom mannen graag moeite doen, maar niet teveel.

column moeite FEM FEM

Moeite doen voor een vrouw: het is een van de meest vermakelijke en tegelijkertijd meest irritante bezigheden in ’t leven van de man. Logisch ook, het is zo’n dingetje waarbij het lot bepaalt en de boel alle kanten op kan. Het is als de supermarkt binnenlopen zonder te weten wat je wil eten: de uitkomst laat tot het allerlaatst op zich wachten. De hoeveelheid frustratie die daar bij komt kijken bereikt soms ongekende hoogtes.

De beste categorie, is de moeilijkste

Net zoals jullie vrouwen onbewust (of misschien bewust) mannen categoriseren, doen wij mannen dat andersom ook. Ik wil niet oneerbiedig klinken, maar je weet vrij vaak wat je van iemand wil zodra je met hem of haar praat. Is het een prachtig uitziende dame, maar heeft ze geen inhoud? Dan is de kans groot dat er vrij weinig motivatie is om verder te gaan. Tenzij je denkt dat het bevredigen van behoeftes – iets wat overigens toch écht heel menselijk is – alsnog tot de mogelijkheden behoort. Ik ben persoonlijk niet zo’n fan van seks, om daarna te praten over het kwaliteitsverschil tussen verschillende make-up merken. Er zullen best mannen zijn die daar geen problemen mee hebben, maar ik fantaseer liever over het bouwen van een raket die voor eeuwig door de ruimte kan zweven – of zo. Klinkt spannend hè?

De andere categorie (ja, er zullen vast meer subcategorieën zijn, maar die laat ik even buiten beschouwing) is er een die wel meteen interesse wekt. De dame met inhoud, die niet toehapt en tegelijkertijd uitstraalt dat ze een mysterieus boek is met meer pagina’s dan de Harry Potter-reeks. Kortom: onbekend terrein verpakt in een leuk, spontaan uiterlijk met de uitstraling die schreeuwt: ‘Mij krijg je niet zo snel gevangen.’

Een gesloten boek van het niveau Hemingway, dát willen we lezen

Wat mij betreft is dat de meest aantrekkelijke vrouw die er is. Jullie denken misschien dat een flink boekwerk een negatieve lading heeft, maar dat is verre van het geval. Ik heb ’t over literaire kunst, in ’t rijtje van Hemingway, niet over het niveautje Telegraaf. Als de man moeite moet doen voor een vrouw, dan wordt ‘ie gek. Er is namelijk niets leuker dan een dame die niet met een knip van je vingers ‘Ja’ en ‘Amen’ zegt. Want, simpel zat, een dame die je in no time in je broekzak hebt, is een dame die vrijwel elke andere man in no time in z’n broekzak kan hebben. De once in a lifetime ik-ben-smoorverliefd-lovestory daargelaten.

Als een dame tijd en moeite kost, dan is het interessant. Ik weet niet waarom het mannelijk brein dat zo bepaald heeft, maar het is nu eenmaal zo. Als ik mijn vrienden spreek zijn we ’t er allemaal over eens: hoe lastiger, hoe interessanter. Bovendien spreekt het in je voordeel als je niet zo eenvoudig te paaien bent, dat betekent dat niet iedereen kans maakt. Vinden we leuk hoor!

Zodra jullie dat een beetje door hebben, dan is ’t einde zoek

Ja en dit is dus meteen waar het problematisch detail om de hoek komt kijken. Waar wij mannen graag een beetje willen puzzelen om uiteindelijk iets moois te omarmen, daar maken jullie vrouwen er praktisch een dagtaak van om het niveau een tandje lastiger te maken. Zodra jullie merken dat we ons best doen en het niet zonder slag of stoot gaat, voelen jullie je als een vis in het water. ‘Oh hij vindt mij leuk, maar ik ga echt nog niet toehappen.’

En hoe. Kijk, een man laten vechten/strijden/kruipen voor je, prima, moet je zelf weten. Echter, ergens kom je op een punt dat je hem mag belonen voor alle tijd, moeite en energie die hij erin heeft gestoken. Er is een reden dat we op de basisschool voor ieder scheetje een stickertje ontvingen: motiveren door behulp van beloning werkt écht! Belezen mensen hebben zich daar jarenlang over gebogen.

Zo mogen jullie bij ons ook wel eens redeneren hoor, al is een stickertje misschien wat misplaatst. Ga er in godsnaam geen spelletje van maken. Kijken of je de beste man van Amsterdam naar Parijs kunt laten kruipen. Sorry, maar zodra we dat doorhebben, dan zijn alle warme gevoelens ineens vervangen voor een kille ijskoude lucht. Niet bepaalt het streven toch? Mocht dat wel je streven zijn, dan heb je waarschijnlijk diepere problemen en wil ik je aanraden om eerst eens op de praatstoel plaats te nemen.

Ben mijnhemeltje lief niet direct een open boek

Een slot erop en pagina’s die op elkaar zijn gelijmd is weer het ander uiterste. Probeer ook hier een gulden middenweg te vinden. Het is een kwestie van geven en nemen, zo zit het leven in elkaar. Probeer de beste kerel ook eens tegemoet te komen. Het lijkt wel in jullie aard te zitten om te kijken hoever jullie kunnen gaan wanneer een man moeite doet. Op z’n zachtst gezegd is dat nogal vervelend te noemen. Je hoeft jezelf niet meteen bloot te geven – letterlijk en figuurlijk – maar zo af en toe die schouder nonchalant ontbloten.. ja dat mag wel.

We doen graag ons best, zeker als het om potentieel relatiemateriaal gaat, maar werk dan wel een beetje mee. Niet een potentiële topper op afstand blijven houden, om vervolgens te klagen bij je vriendinnen over de pannenkoek die je wél toeliet. Eigen schuld, dikke bult. Ik weet dat het een beetje gefrustreerd klinkt allemaal, maar dat valt nog wel mee. Het is enkel de zoveelste situatie die voor ons mannen zo herkenbaar is in vrouwen. We kunnen niet met en we kunnen niet zonder. Schattig.

Lees ook: waarom vrouwen vaker op mannen moeten afstappen.

Geschreven door: Remco Schrans