Chardoneenee was vaak wat je hoorde. Jarenlang werden er hele slechte grappen gemaakt over deze wijn en gingen mensen voor de A.B.C. – Anything But Chardonnay. Maar het mag weer! Chardonnay is namelijk de nieuwe comeback kid en mag gewoon weer op de kaart.

Chardonnay comeback FEM FEM

The Comeback Kid

Populaire werdt het in de jaren ’80 en ’90, maar met populariteit komt ook negativiteit en dit alles was te danken aan het feit dat het te pas en te onpas opdook in chickflicks waardoor wijnkenners zich begonnen de distantiëren van de druifsoort. Maar ook raakte de klassieke chardonnay-stijl de afgelopen jaren uit gratie – men vond het té zwaar, té houterig en ook té boterig.

Maar zoals we hebben aangegeven maakt chardonnay een comeback. De productie is de afgelopen jaren aangepast aan de nieuwe wijnwensen van mensen. De vettige stijl laten ze achterwege en gaan ze voor een frissere variant met minder hout. Er is een balans tussen fruitigheid en frisheid waardoor er voor verschillende eet- en drinkmomenten een passende chardonnay te vinden is.

We hebben ook een aantal tips van de echte wijnkenner voor moderne charonnays:

Hoya de Cadenas Utiel-Requena (Spanje)

Omschrijving: Frisse, elegante Chardonnay met de geur van appel en tropisch fruit

Lekker bij: Salades, fruits de mer en wit vlees.

Wild Rock Hawke’s Bay (Nieuw-Zeeland)

Omschrijving: Aantrekkelijke wijn met een zachte, complexe smaak vol frisse citrustonen en een hint van vanille.

Lekker bij: Combineert goed met visgerechten en wit vlees.

Fleur du Cap Stellenbosch (Zuid Afrika)

Omschrijving: Een droge, milde, volle Chardonnay met aroma’s van tropische vruchten, vanille, kokos en karamel en een frisse afdronk.

Lekker bij: Deze volle Chardonnay met frisse afdronk past bij gebakken vis, bij vis en gevogelte in saus, risotto met schaal- en schelpdieren of gevogelte, pittig-pikante pastaschotels en ook bij pittige kaas met een romige structuur.

#zegJAtegenChardonnay

Lees ook: vrouwen die wijn drinken hebben betere seks.