Herken jij jezelf er ook in dat je zo nu en dan ineens zin hebt om te eten? Chocola, pizza of chips. Het gaat er allemaal wel in. Je denkt dat je honger hebt, maar is dat wel echt zo? Zo kom je erachter of je echt honger hebt of puur zin hebt om te eten.

Honger
Photo by Dan Gold

Wanneer we zin hebben om te eten kunnen we behoorlijk chagrijnig worden. Maar hoe weten we nou precies wanneer we honger hebben of wanneer we gewoon zin hebben om te eten? Nu is honger misschien niet het juiste woord, maar ik bedoel hier natuurlijk onze knorrende magen mee als we te lang niet hebben gegeten.

Vraag je af waarom je eet

Wanneer je iets wil gaan eten is het belangrijk en handig om jezelf eens af te vragen waarom je eigenlijk iets gaat eten. Heb je nog niet ontbeten, is het al lunchtijd of heb je misschien hard gesport? Of misschien heb je wel genoeg gegeten en heb je gewoon zin in iets slechts. Door jezelf steeds af te vragen waarom je gaat eten zul je merken dat je vanzelf doorkrijgt wanneer je lichaam echt wil eten en wanneer je gewoon zin hebt in iets lekkers.

Wanneer heb je wél honger?

Wanneer je lichaam als het ware nieuw hout in zijn kacheltje wil, geeft het ons een signaal dat we iets moeten eten. Doordat dit een van onze krachtigste instincten is, willen we eten bij het zien ervan al opeten, en al helemaal als we al een beetje trek hebben. Ons oerinstinct is om te overleven en ons voort te planten.

Maar wanneer krijg je dan precies écht honger? Wanneer je minder hebt gegeten dan goed is voor je lichaam, checken onze hersenen al de waardes in het lichaam. Door deze check kunnen we teveel of vooral ongezonde dingen gaan eten. Gelukkig kunnen we daar wel iets aan doen!

Het krijgen van trek wordt veroorzaakt door een gebeurtenis in onze omgeving. Ligt er een lekker stukje taart? Of staat er een tafel vol met hapjes? Dan krijgen we al gauw trek in iets lekkers.

Wil jij ervoor zorgen dat je minder extra snacks eet? Het werkt heel goed om 20 minuten te wachten met eten om te zien of je dan nog steeds honger hebt!

Lees ook: Waarom je beter geen tv kun kijken terwijl je aan het eten bent