Wat is het toch heerlijk. ‘S avonds voor de buis met een goed stuk pizza of ander lekker eten. Het is misschien wel zo gemakkelijk, maar echt gezond is het natuurlijk niet. Voedingstherapeut Hannah Braye legt aan je uit waarom je beter apart kunt eten aan tafel dan voor de tv of de computer.

Schermafbeelding 2018-11-26 om 14.40.26

Spijsvertering

Volgens voedingstherapeut Hannah Braye heeft het eten voor je televisie een negatief effect op je vertering. “Je spijsvertering is een proces dat bestaat uit verschillende stadia, waarvan er één de cefale fase wordt genoemd. Dit is de allereerste fase die begint in je hersenen, lang voordat er zelfs maar voedsel in je maag komt.”

Concentratie

De zogeheten cefale fase wordt veroorzaakt door de aanblik, geur of gedachte van voedsel. “Het stimuleert ongeveer 20% van de afscheidingen die nodig zijn om een maaltijd te kunnen verteren”, aldus Braye. “Wanneer we ons concentreren op andere dingen dan op onze maaltijd, wordt deze fase geremd. Dit kan weer resulteren in een opgeblazen gevoel na de maaltijd.”

Geen afleidingen

Geef je eten dus de aandacht die het verdient. Zet de televisie of je computer even uit en focus je de hele ervaring van het eten. Je zal er niet alleen meer van kunnen genieten, je buik zal je achteraf ook dankbaar zijn!

Lees ook: waarom je zou moeten ontbijten met pizza