Het is 2020 en een bezoekje aan een cosmetisch arts is inmiddels meer normaal dan bijzonder geworden. Er zijn heel wat mensen die iets aan zichzelf laten doen en een ingreep of behandeling is toegankelijker dan ooit. Wij verdiepten ons in de mogelijkheden (de do’s én don’ts), en gingen in gesprek met een vooraanstaand cosmetisch arts en ervaringsdeskundige. Tijd om de taboes te doorbreken!

Cosmetische behandeling FEM FEM
@kyliejenner Instagram

De arts aan het woord: Annebeth Kroeskop

Wij gingen in gesprek met cosmetisch arts Annebeth Kroeskop. Begin dit jaar is ze haar eigen, nieuwe praktijk, genaamd Annebeth Kroeskop begonnen. Met een achtergrond in geneeskunde, cosmetische trainingen, plastische chirurgie en dermatologie en een tijdlang als cosmetisch arts in New York gewerkt te hebben, weet ze alle kneepjes van het vak. Ze is tevens de vrouw die verantwoordelijk is voor de mooie, volle lippen van Romy Boomsmsa, zoals Romy zelf eerder onthulde op Instagram.

Wat is een goede reden om een cosmetische ingreep te laten doen?
Een goede reden is het behandelen van een emotie. Bijvoorbeeld wanneer je er altijd vermoeid uitziet, boos of verdrietig. Dan is het zeer begrijpelijk dat je hier iets aan wilt laten doen, vooral wanneer je het geregeld te horen krijgt van anderen. Terwijl jij die emotie misschien wel niet voelt en dit ook niet wil uitstralen naar de buitenwereld. Wat ook een goede en minder voorspelbare reden kan zijn voor een behandeling, is littekenverbetering of botox ter behandeling van migraine of tandenknarsen. Niet cosmetisch dus, maar wel heel efficiënt.

Weiger jij ook weleens een behandeling?
Wanneer iemand mee wil doen met een trend, zoals de nu zo populaire cateye van Bella Hadid. Dat vind ik niet altijd even ethisch. Zeker omdat het vaak erg jonge meiden betreft die mee willen doen met zo’n trend, of op een Instagram filter willen lijken. Dat zou betekenen dat ik een (tijdelijke) onzekerheid behandel. Een trend of vertekend zelfbeeld door filters op social media zijn geen goede reden om een behandeling te ondergaan en ik zal dan ook altijd eerlijk zijn.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Bella 🦋 (@bellahadid) op

Wat is een positief effect van een geslaagde cosmetische behandeling?
Wanneer iemand zich weer zichzelf – of de beste versie van zichzelf – voelt wanneer die in de spiegel kijkt. Wat mij als arts veel voldoening geeft, is het gezicht herstellen waar nodig. Bijvoorbeeld na een heftig ongeluk wat heeft geleid tot littekens en asymmetrie in het gezicht. Of wanneer iemand een erg teruggetrokken kin heeft en daar onzeker over is. Door het volume op de nodige plekken te herstellen of aan te brengen, kun je veel symmetrie terugbrengen in het gezicht.

Hoe vermijd je dat je je gezicht niet meer terug herkent en waaraan herken je een goede cosmetisch arts?
Eerlijk advies begint bij een goede arts. Deze weigert ook te behandelen bij onrealistische doelen. Zie je iemand met te erg opgespoten lippen? Dan weet je dus dat je geen bezoekje wilt brengen aan die behandelend arts. Zorg er ook altijd voor dat de arts met afbreekbare fillers werkt. Gelukkig is het tegenwoordig ook niet meer toegestaan met permanente fillers te werken. Het helpt ook om te checken of de arts van jouw keuze vindbaar is in het zogenaamde BIG register en op de NVCG website. Zo ja, dan zit je vrijwel altijd goed.

Een positief effect van een behandeling is wanneer iemand zich weer zichzelf voelt – of de beste versie van zichzelf – wanneer die in de spiegel kijkt.

Welke behandeling voer je het liefst uit en waarom?
Ik doe graag een total face, omdat ik dan het hele gezicht kan verbeteren. Iemand minder moe of een iets jongere en frissere uitstraling geven. De sterke punten benadrukken en aanvullen waar nodig. Mijn doel is altijd om de harmonie te herstellen in het gezicht. Het natuurlijke verouderingsproces vindt nooit plaats in 1 gebied maar heeft invloed op het gehele gelaat. Door het gezicht op te delen in verschillende behandelgebieden aan de hand van zogeheten MD codes, weet ik precies wat de injectiepunten zijn. Het gezicht wordt dan precies zo ‘gelift’ dat het in evenwicht blijft en je krijgt een natuurlijk eindresultaat.

En wat zijn de beste natuurlijke alternatieven om er goed uit te blijven zien, zonder behandeling?
De dingen die je het vaakst gehoord hebt. Goed eten, waaronder veel groene bladgroente, en genoeg bewegen. Niet teveel koffie, alcohol, suikers, slechte vetten. Maar ook altijd zonbescherming dragen en bovenal: genoeg slapen.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Jennifer Lopez (@jlo) op

Lees ook: Zien: deze video bevestigt wat Bella Hadid aan plastische chirurgie heeft ondergaan