Het kan haast niet anders dan dat je in de afgelopen maanden het woord “crypto” voorbij hebt horen komen. Waarschijnlijk heb je de term, net als ik, volledig genegeerd of dacht je dat het een potje gokken zou zijn waarmee je risico loopt veel geld te verliezen. Fout. Australische bankier Matt Comyn waarschuwt dat het grootste risico dat je met crypto kunt lopen het niet meedoen in de markt is.

crypto simpel uitgelegd

Wat is crypto?

Maar what the hell betekent crypto eigenlijk en hoe kun je cryptogeld kopen? En ondanks dat het misschien een ver-van-je-bed show lijkt om Bitcoin billionaire te worden, is het allesbehalve onmogelijk. Zelfs als je niet weet hoe dit alles werkt – want wij leggen het je uit.

First things first: dit soort geld komt in de vorm van ontastbare digitale eenheden (wat betekent dat je het niet fysiek kunt aanraken). In de cryptowereld worden deze digitale eenheden vaak “tokens” of “munten” genoemd. In tegenstelling tot briefgeld worden tokens of munten niet uitgegeven door een centrale bank. En net als briefgeld zijn er enorm veel verschillende soorten valuta’s.

Van sommige cryptomunten zijn er maar een bepaald aantal op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld maar 21 miljoen Bitcoins wereldwijd. In andere gevallen, zoals bij Ethereum, is er geen maximum aantal dat kan worden gemaakt door de “bank” van de valuta. We horen je denken: maar als er geen centrale bank is, wie houdt dan alle transacties bij? Bijna alle crypto transacties gebruiken hun eigen versie van een blockchain software. Deze software houdt bij wie wat verkoopt, en wie wat koopt (op een manier waarop het bijna onmogelijk is om te tracken).

Als je mensen over crypto hoor praten, zul je al snel de termen Bitcoin, Ethereum en Cardano horen. Wij leggen ze alle drie uit.

Bitcoin

Bitcoin is de bekendste soort en bestaat al 13 jaar! Eén Bitcoin kost €52.016,07 (op de tijd dat dit artikel is geschreven) en dit is duur omdat er maar een gelimiteerd aantal op de markt is.

Ethereum

Ethereum komt uit 2013 en heeft een snellere blockchain dan Bitcoin. Je kunt het gebruiken om NFT’s te kopen, wat digitale kunst is. Eén munt kost ongeveer €3.990,05.

Cardano

Voor een prijsje van maar €1.61 per munt, heeft Cardano de meest energiezuinige blockchain van allemaal.

Hoe gebruik je crypto?

Spoiler: je kunt crypto niet gebruiken als “echt” geld. En als je de kans krijgt om je haver cappu te betalen met digitaal geld, kan dit wel eens enorm lang duren. En moet je ook nog eens niet-zo-goedkope transactiekosten betalen. Al komt hier wel verandering in, als we de crypto-experts mogen geloven.

Maar hoe gebruik je crypto dan wel? Je moet het eigenlijk zien als een investering op lange (lees: heel lange) termijn. Je kunt er enorm veel winst mee maken, MAAR, let op: de koers is erg beweeglijk. Dit komt vooral omdat de waarde van de munt niet op iets “echts” is gebaseerd. De waarde van een munt is enkel gebaseerd op wat mensen ervoor willen betalen, in de hoop dat de koers stijgt.

Onze tip? Investeer geen geld dat je niet kunt missen. En als je genoeg geld hebt om het risico te nemen, vergeet je geld direct. Serieus. Kijk er niet naar de komende 1 á 2 jaren. Deels omdat de meeste investeringen zo werken, en deels omdat volgens experts de crypto wereld zal stabiliseren (en dus meer waard zal worden met de tijd).

Wel of niet investeren?

Hoewel het ieders droom is om slapend rijk te worden (want ja, je laat je geld voor je werken in plaats van dat jij voor je geld werkt) kan het ook nog iets te spannend voelen. Misschien heb je simpelweg het geld niet, of kun je het gewoon niet missen op dit moment. Maak je geen zorgen, zelfs de meest doorgewinterde financiele adviseurs weten niet hoe de toekomst van crypto eruit gaat zien. Het is voor iedereen eigenlijk nog een beetje het Wilde Westen.

Lees ook: Dingen die je herkent als je geld wilt sparen