Een samenvatting van wie jij bent, je behaalde diploma’s en wat jouw werkervaring is – dat zijn de key ingredients van een cv. Probleem alleen is dat mensen vaak te veel kwijt willen waardoor het minder sterk overkomt dan ze juist willen. Een goed cv, dat is wat je wilt dus zijn er een aantal dingen die je beter gelijk kan schrappen wat betreft woordkeuze.

woorden cv schrappen FEM FEM

Je cv is de eerste ontmoeting. Wellicht niet face-to-face maar het is hetgeen wat ervoor zorgt of je wordt uitgenodigd op gesprek. Afijn, wil je door de selectie heen komen, dan geven wij graag inzicht in de woorden die je beter kunt vermijden.

Werkloos

Prima dat je een tijdje zonder werk hebt gezeten, maar dat laat de tijdlijn op je cv zelf wel zien. Wat je niet wilt doen is het extra benadrukken.

Hardwerkend

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat jij hardwerken bent dus wederom iets wat je van je cv kan schrappen. Zorg ervoor dat er andere kwaliteiten van jou zijn waar ze zich op kunnen focussen.

Expert

Wees hier heel voorzichtig mee want ben je geen echte expert in een bepaald gebied, dan zorgt dit voor onrealistische verwachtingen. Verwachtingen die jij niet kunt waarmaken na jouw sollicitatiegesprek waardoor de kans klein is dat een bedrijf nog verder met jou wil werken.

Een Powerpoint Pro

Het is belangrijk dat jij vooral de punten waarin jij uitblinkt goed vermeld. Denk hierbij aan talen die jij vloeiend spreekt, het editen van videos, etc. Ga geen skills benoemen die praktisch half Nederland beheerst en die niet aansluiten op de functie waar jij op solliciteert.

Negativiteit

Positiviteit moet doorschermen in je cv. Daarom is het belangrijk dat je woorden zoals ‘niet’ en ‘geen’ gaat vermijden.

Synergie

Woorden zoals synergie en dimensie moet je ook schrappen. Je cv moet praktisch zijn zonder overdreven taalgebruik en mocht het wel echt heel belangrijk voor je zijn zou je het eventueel wel in je motivatiebrief kunnen verwerken.

Resultaatgericht

Yes, het is zeker goed dat jij ‘resultaatgericht’ bent maar ook dat moet vanzelfsprekend zijn. Dit is een woord wat veel wordt gebruik dat het afneemt in sterkte.

Referenties op aanvraag

Wil een opdrachtgever iemand contacten, dan moet dat direct kunnen en moet het niet klinken alsof het een gigantische klus is om ze op te vragen.

Wil jij die sollicitatie gesprek gelijk binnenslepen? Neem dan vooral even al deze tips door voor je cv.